Na hlavný obsah

Varianty koronavírusu budú po novom označovať písmenami z gréckej abecedy

Označenie podľa krajiny vytvára skreslené predstavy, tvrdí odborníčka.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok (31. 5.) oznámila, že označovanie nových mutácií koronavírusu sa bude meniť. Dosiaľ boli jednotlivé varianty pomenovávané podľa krajiny, v ktorej sa jednotlivé varianty podarilo prvýkrát zdokumentovať.

„Názvy ako napríklad ‚britský’ variant či ‚indický’ variant však vytvárajú skreslené predstavy o výskyte variantov a rozšírení jednotlivých variantov vo svete, zároveň sú stigmatizujúce pre obyvateľstvo daných krajín,“ vysvetlila Alexandra Kušnyérová, ktorá na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zodpovedá za implementáciu Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR) WHO.

Označovanie variantov koronavírusu.Foto: ÚVZ SR
Foto: ÚVZ SR

Široký panel expertov odporučil radšej pomenúvať jednotlivé varianty písmenami gréckej abecedy – Alfa (britský), Beta (juhoafrický), Gama (brazílsky) či Kapa (indický). „Takéto názvy sú praktickejšie, ľahko vysloviteľné a zjednocujú medzinárodnú diskusiu o variantoch,“ uviedli hygienici.

Ktoré mutácie treba sledovať?

Prvý variant koronavírusu, ktorý predstavuje zvýšené riziko pre globálne verejné zdravie, identifikovali v závere roku 2020 a odborníci vytvorili dve hlavné kategórie monitorovaných variantov vírusu – Variant of Concern (VOC) a Variant of Interest (VOI).

VOI je potenciálne závažný variant, ktorý je objektom ďalšieho vedeckého bádania.

Výskyt jednotlivých variantov sa sleduje a vyhodnocuje pomocou sekvenovania, deje sa tak aj na území Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko