Na hlavný obsah

Vatikán vyšetruje obvinenia voči kardinálovi Stanislavovi Dziwiszovi

Dôvodom je, že sa nevenoval správam o sexuálnom zneužívaní.

Vatikán vyšetruje obvinenia voči kardinálovi Stanislavovi Dziwiszovi
Na snímke kardinál Stanisĺaw Dziwisz počas jeho návštevy na Slovensku v roku 2015. Foto: TASR

Vatikán vyšetruje obvinenia vznesené proti kardinálovi Stanislavovi Dziwiszovi, osobnému sekretárovi niekdajšieho pápeža Jána Pavla II. Jeho kritici tvrdia, že zametal pod koberec správy o sexuálnom zneužívaní, ktorého sa dopúšťali zástupcovia katolíckej cirkvi. Informovala o tom v sobotu (26. 6.) agentúra DPA.

Na žiadosť Svätej stolice sa na desať dní do Poľska vypravil emeritný arcibiskup janovský, kardinál Angelo Bagnasco. „Dôvodom návštevy boli aj zverejnené obvinenia na adresu kardinála Dziwisza, že sa počas svojho pôsobenia vo funkcii arcibiskupa krakovského v rokoch 2005 až 2016 dopustil zanedbania,“ uviedla pápežská nunciatúra v Poľsku.

Mal kryť členov cirkvi v USA aj v rodnom Poľsku

Poľská spravodajská televízia TVN24 vlani na jeseň vysielala reportáž, podľa ktorej najbližší spolupracovník pápeža Jána Pavla II., kryl prípady sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi.

Týkalo sa to napríklad bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, ktorý podľa záverov vyšetrovania zneužíval deti aj dospelých a zneužíval svoju moc nad seminármi. Dziwisz je tiež podozrivý, že zametal pod koberec prípady zneužívania detí aj v rodnom Poľsku.

Diviwisz po odvysielaní reportáže všetky obvinenia odmietol a označil ich za ohováranie. Predseda poľskej biskupskej konferencie Stanislaw Gondecki vtedy povedal, že dúfa, že všetky otázky, ktoré dokument vyvoláva, objasní vatikánska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet