Na hlavný obsah

„Večné mesto“ sa opäť topí v smetiach, haldy odpadkov môžu ovplyvniť aj voľby

Obyvateľov i návštevníkov Ríma obťažuje silný zápach.

„Večné mesto“ sa opäť topí v smetiach, haldy odpadkov môžu ovplyvniť aj voľby
Na snímke z roku 2019 preplnený odpakový kôš pre rímskym Koloseom. Foto: TASR/AP

Talianska metropola sa znovu topí v odpadkoch, ktoré nie je kam odvážať. Po uzavretí dvoch skládok blízko Ríma sa radnica snaží odpad vyvážať za hranice regiónu, kapacity však nestačia, napísala agentúra APA. Dlhodobé problémy s preplnenými kontajnermi môžu ovplyvniť aj jesenné voľby nového vedenia mesta, v ktorých post primátorky obhajuje Virginia Raggiová z Hnutia piatich hviezd.

Rimania pre ďalšiu odpadovú krízu zúria. V uliciach sa vrecia s odpadkami vŕšia na obrovských hromadách a vzhľadom na teplé počasie obyvateľov obťažuje aj silný zápach. Pre pandémiu navyše mnohí poukazujú aj na to, že hnijúce odpadky sú veľký problém pre verejné zdravie.

Problém s odvozom odpadu sa v Ríme pravidelne vracia od roku 2013, keď uzavreli najväčšiu európsku skládku Malagrotta na okraji trojmiliónového veľkomesta. Plnohodnotná alternatíva sa zatiaľ nenašla. Súčasné vedenie mesta odmieta stavbu spaľovní a namiesto toho kladie dôraz na triedenie odpadu a snaží sa nájsť pre rímske odpadky miesto na skládkach v iných talianskych regiónoch i v zahraničí.

Na snímke z roku 2019 žena kráša okolo vriec so smeťami položenými na zemi v Ríme.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Smetiarske vozidlá každý deň zbierajú po Ríme zhruba 3 000 ton odpadkov, tento rok na jar sa však uzavreli dve skládky pri Ríme Monte Carnevale a Roccasecca a odvtedy služby kolabujú. Starostka Raggiová dokonca tvrdí, že uzavretie skládok bolo súčasťou politického boja, ktorý má poškodiť jej obraz pred októbrovými komunálnymi voľbami.

V nich bude obhajovať mandát, prieskumy verejnej mienky jej však zatiaľ veľa šancí na znovuzvolenie nedávajú. Jej rivalmi budú napríklad bývalý minister hospodárstva Roberto Gualtieri kandidujúci za ľavicovú Demokratickú stranu (PD) či bývalý minister priemyslu Carlo Calenda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet