Na hlavný obsah

Vedci objavili pravekého nosorožca. Bol vyšší ako žirafa

Vážil toľko, čo štyri dospelé slony.

Nový druh pravekého obrieho nosorožca sa podarilo objaviť vedcom v severozápadnej Číne. Paraceratherium linxiaense, ktorý žil pred približne 26 a pol miliónov rokov, vážil 21 ton, čo zodpovedá štyrom veľkým slonom africkým.

Hlavou tiež mohol dosiahnuť do výšky siedmich metrov, aby sa mohol kŕmiť listami. Bol teda vyšší ako žirafa, informoval spravodajský server BBC News.

Nového pravekého tvora sa vedcom podarilo identifikovať na základe analýzy fosílií, ktoré sa našli v roku 2015 v provincii Kan – su. Vďaka nim zistili, že ide o úplne nový druh odlišujúci sa od iných známych vyhynutých obrovských nosorožcov.

Napríklad plne uchovaná lebka a čeľusť naznačovali, že tento tvor mal štíhlejšiu lebku a ňufák pretiahnutý do malého chobotu, aký majú napríklad dnešní tapíri, uviedol doktor Teng Tchao z Ústavu paleontológie a paleoantropológie stavovcov v Pekingu, ktorý vedecký tím viedol.

Vedcom sa tiež podarilo zistiť, že tento nový druh bol úzko spriaznený s obrími nosorožcami, ktorí kedysi žili v Pakistane. To by naznačovalo, že putovali cez celú Strednú Áziu.

A ak sa mohli voľne pohybovať medzi severozápadnou Čínou a indickým subkontinentom, potom Tibetská náhorná plošina musela v tom čase mať nejaké nižšie položené oblasti a nebola ešte vyzdvihnutá tak vysoko ako v súčasnosti, dodal Teng.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet