Na hlavný obsah

Vedúci zamestnanci v štátnej sfére by mohli prísť o funkcie bez udania dôvodu

Novelu zákona o štátnej službe kritizujú odborári i opozícia.

Vedúci zamestnanci v štátnej sfére by mohli prísť o funkcie  bez udania dôvodu
Na snímke rokovacia sála počas schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR

Posilniť profesionálnosť výberových konaní na vedúce pozície v štátnej sfére. Poslanci koaličných strán chcú túto zmenu presadiť novelou zákona o štátnej službe. Problémov v štátnej sfére je viac než dosť, avšak hlavným cieľom je zaviesť transparentnosť výberových konaní na riadiace posty, tvrdí poslanec Lukáš Kyselica z hnutia OĽANO. Opozícia a odborári sa zhodujú, že ide o politické čistky. Vedúci zamestnanci by totiž mohli prísť o funkcie bez udania akéhokoľvek dôvodu.

Cieľom je odpolitizovanie štátnych úradov, keďže bývalá vláda si nominovala svojich ľudí na riadiace funkcie, tvrdí poslanec parlamentu Lukáš Kyselica z hnutia OĽANO. „Keď si niekto myslí, že tu budeme robiť čistky, tak to vôbec nie je pravda. Keby sme chceli robiť čistky, tak by to bol prvý zákon, ktorý by prišiel na rokovanie po zmene vlády,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Hattas svoj podpis stiahol

Na návrhu sa podľa neho zhodli všetci, avšak stále sú otvorení o ňom diskutovať. Jeden z predkladateľov je aj poslanec parlamentu a primátor Nitry Marek Hattas zo strany Za ľudí. Nakoniec sa však rozhodol svoj podpis stiahnuť. Podotkol, že ak prednostovia okresných úradov budú môcť odvolávať vedúcich zamestnancov, tak rovnaké právomoci by mali mať aj primátori a starostovia.

„Pokiaľ máme problém s pracovno-zamestnaneckými vzťahmi, tak to riešme globálne a nie vyslovene iba takto pre štátnu správu. Kedysi to bolo možné, že na okresných úradoch boli tieto vedúce pozície v podstate politické nominácie. Vraciame sa ako keby naspäť k tomu, čo považujem za krok späť,“ uviedol.

Posilniť by sa po novom mohli právomoci generálnemu tajomníkovi služobného úradu tak, že bude môcť odvolať vedúceho zamestnanca bez odôvodnenia. Lukáš Kyselica však zdôraznil, že iba so súhlasom štatutárneho orgánu alebo štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii.

Odborári aj opozícia návrh kritizujú

Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško tvrdí, že poslanci návrhom obchádzajú to, čo sľúbili v programovom vyhlásení vlády. KOZ upozorňuje, že zamestnanec v štátnej správe môže byť odvolaný len na základe zákonných dôvodov. „Odvolávanie bez udania dôvodu je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Každý zamestnanec má právo na spravodlivý súd a ak vám neuvedú žiadne dôvody, neviete sa odvolať voči tomu rozhodnutiu,“ povedal Magdoško.

Na návrh už zareagovala aj opozičná strana Hlas-SD. „Ak toto prejde, tak je to opäť len rozviazanie rúk na politické čistky. To je zákon na ďalšie „kráglovanie“ nepohodlných štátnych úradníkov,“ vyhlásil jej predseda Peter Pellegrini.

Predseda ústavno-právneho výboru a poslanec parlamentu Milan Vetrák (OĽANO) podotkol, že chcú docieliť iba to, čím sa vláda zaviazala a to je zákaz konfliktu záujmov či etickosť vykonávania povolania v štátnej správe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko