Na hlavný obsah

Veľká reforma z dielne rezortu zdravotníctva čelí kritike z radov nemocníc

Odborníci tvrdia, že hlavným problémom je však nedostatok personálu.

Veľká reforma z dielne rezortu zdravotníctva čelí kritike z radov nemocníc
Na archívnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR

Hoci ešte nemá konkrétne znenie už schytáva kritiku z viacerých strán. Rezort zdravotníctva plánuje veľkú reformu, zvolený postup sa však už teraz nepáči nemocniciam, ambulanciám, lekárom aj pacientom. Tvrdia, že nemajú informácie a z diskusie ich vynechali. Ministerstvo sa bráni, že najskôr hľadalo pre optimalizáciu politickú podporu, a preto diskusiu otvára až teraz. Stihnúť ju chce za dva mesiace.

Optimalizácia nerieši hlavný problém slovenského zdravotníctva, ktorým je nedostatok personálu. Zuzana Dolinková zo Zväzu ambulantných poskytovateľov povedala, že „pokiaľ nebudeme mať dostatok ľudí, tak zbytočne budeme mať rekonštruované budovy, ak v nich nebude mať kto pracovať.“

Reformovať zdravotníctvo treba podľa nej zdola, teda od prvých dverí, na ktoré pacient zaklope, a to sú práve tie ambulantné. Oskar Dvořák, riaditeľ sekcie reformnej agendy ministerstva zdravotníctva, tvrdí, že stabilizácia personálu je prioritou a pracujú na nej. Optimalizácia podľa neho zahŕňa celý sektor.

„Táto reforma nebude len nemocnice obsahovať. My ideme zároveň reformovať aj primárnu ambulantnú sféru a následne ideme aj dlhodobú a paliatívnu starostlivosť riešiť. V druhom kroku chceme tiež riešiť špecializovanú ambulantnú starostlivosť a akútnu. Toto všetko je zadefinované v tom pláne reforiem, ktorý je aj v pláne obnovy,“ dodal Dvořák pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Reformu nekonzultovali s nemocnicami

Ku kritike sa však pridávajú aj samotné nemocnice. Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Igor Pramuk hovorí, že doteraz ich k diskusii nikto neprizval. „Len úzkemu okruhu ľudí predstavili nejaké základné idey optimálnej siete nemocníc, ktorá zaznela aj v médiách. Žiadne ďalšie informácie nemáme, čakáme na pracovné stretnutie,“ uviedol Pramuk.

Dvořák reagoval, že najskôr sa snažili získať politickú podporu pre reformu. V minulosti im vraj vyčítali, že sa s partnermi stretávali bez zabezpečenia politickej podpory a teraz, keď sa ju snažili najprv získať, im prekáža, že reformu s nimi doposiaľ nekonzultovali.

Vysvetľuje, že nezačínajú od nuly, pretože filozofiu reformy postavili na nepresadenej stratifikácii exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Dvořák tvrdí, že z plánu obnovy by na optimalizáciu mala ísť 1,4 miliardy eur. Finálny návrh chce ministerstvo zverejniť v auguste. Nemocniciam by mal priniesť špecializáciu a pacientom určiť čakacie lehoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko