Na hlavný obsah

Vetrák: Dianie v Za ľudí nebude mať dosah na koalíciu. Udialo sa nevyhnutné, tvrdí Beluský

Bittó Cigániková je presvedčená, že strana krízu ustojí.

Vetrák: Dianie v Za ľudí nebude mať dosah na koalíciu. Udialo sa nevyhnutné, tvrdí Beluský
Na kombosnímke účastníci diskusie vpravo hore Martin Beluský (ĽSNS), vľavo hore Jana Bittó Cigániková (SaS), vľavo dole Marián Kéry (Smer-SD) a vľavo dole Milan Vetrák (OĽANO). Foto: RTVS

Kríza v strane Za ľudí neovplyvní dianie vo vláde, zhodli sa koaliční poslanci Milan Vetrák (OĽANO) a Jana Bittó Cigániková (SaS). Podľa Vetráka totiž aktuálna predsedníčka strany Veronika Remišová aj líderka frakcie Mária Kolíková deklarovali, že „nech už ten vnútrostranícky boj dopadne akokoľvek, nebude to mať dosah na podporu vlády, koalície a samotného programového vyhlásenia vlády“. Uviedol to v nedeľu 6. júna v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Smerom k požiadavke Kolíkovej zúčastňovať sa rokovaní koaličnej rady podotkol, že pokiaľ funguje štvorkoalícia, budú sa na nich stretávať štyria predsedovia koaličných strán.

Cigániková dodala, že na rokovania rady prichádza predseda vždy v sprievode jednej osoby. Nemyslí si síce, že Kolíkovej požiadavka by mala byť automaticky prijatá, načrtla ale, že v prípade „dobrej vôle“, by práve Kolíková mohla byť na rokovaniach sprievodom Remišovej, čím by získala zastúpenie aj jej frakcia.

Časom sa to muselo stať, myslí si Beluský

Marián Kéry z opozičného Smeru-SD dianie vo vnútri strany komentovať nechcel, prítomnosť Kolíkovej na koaličných radách by podľa neho bola precedensom. Koalícia ustojí všetko, pretože „si na začiatku povedali, že si odpustia všetko, len aby nepustili Smer späť k moci“, myslí si.

„To, čo sa stalo strane Za ľudí, je vec, ktorá bola nevyhnutná od samotného začiatku,“ vyhlásil poslanec Martin Beluský (ĽSNS). Dôvodom je podľa neho to, že strana vznikla okolo bývalého prezidenta Andreja Kisku, nie okolo „nejakých hodnôt a nejakého programu“ a „časom sa musel stať nejaký rozkol“.

Koalíciu spája programové vyhlásenie vlády

Cigániková dodala, že by si priala, aby najmenšia koaličná strana krízu ustála. „Chcela by som, aby sa to vyriešilo čo najskôr a som presvedčená, že sa to podarí,“ dodala.

Vetrák sa neobáva toho, že by sa koalícii nepodarilo riadne dovládnuť. Koaličné strany aj napriek názorovým nezhodám spája programové vyhlásenie vlády, ktoré chcú všetci štyria partneri napĺňať, poznamenal a jeho slová potvrdila aj Cigániková.

Poslankyňa zároveň pochválila predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý má podľa nej „jasný a eminentný záujem na tom, aby koalícia fungovala“.

Polícia má rozviazané ruky, tvrdí koalícia

Koaliční poslanci sa zhodli aj v tom, že schôdzka najvyšších činiteľov štátu v sídle Slovenskej informačnej služby bola v poriadku a dianie okolo vyšetrovania bývalých príslušníkov polície či NAKA nie sú politicky ovplyvňované. „Deje sa hlavne to, že polícia, orgány činné v trestnom konaní a prokuratúra majú voľné ruky,“ vyhlásil Vetrák.

Poslanec OĽANO nechcel špekulovať o tom, kto je za únikom správy SIS. „Verím ministrovi vnútra Mikulcovi, ktorý hovorí, že tu žiadny mocenský boj nie je,“ dodal. Svoju dôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) vyjadrila aj Cigániková. Podľa oboch je možné, že dochádza k individuálnym zlyhaniam a chybám, systém ako taký je ale bez politických vplyvov.

Beluský odôvodnil požiadavku predvolať do parlamentu obvineného bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského pochybnosťami okolo spomínanej správy. „Sľubovali sme si od toho v prvom rade to, že sa dozvieme nejaké informácie, ktoré súvisia práve s touto správou,“ uviedol poslanec ĽSNS. Poslanci by podľa neho nemali zasahovať do vyšetrovania, mali by ale „v určitých situáciách urobiť kontrolu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko