Na hlavný obsah

Viedeň už nie je na čele. Najvyššiu kvalitu života poskytuje Auckland

Rebríček do veľkej miery ovplyvnil covid.

Viedeň už nie je na čele. Najvyššiu kvalitu života poskytuje Auckland
Pohľad na novozélandské mesto Auckland. Foto: TASR/AP

Viedeň na čele tohtoročného rebríčka svetových miest s najvyššou kvalitou života vystriedalo novozélandské najväčšie mesto Auckland. Na prvej priečke rebríčka, ktorý zostavuje organizácia The Economist Intelligence Unit (EIU), bola Viedeň od roku 2018.

Kvalita života sa v rakúskej metropole aj v ďalších európskych mestách znížila pre epidémiu koronavírusu a súvisiace opatrenia. Prepad v hodnotení zaznamenala aj Praha. Novému Zélandu sa naopak vyplatila rýchla a tvrdá uzávera, uviedla v stredu (9. 6.) agentúra Reuters.

Mestá s najvyššou kvalitou života.Foto: EUI
Foto: EUI

Žiadne mesto EÚ v top 10

Viedeň ani žiadne ďalšie mesto zo štátov Európskej únie sa tento rok nedostali do prvej desiatky miest s najvyššou kvalitou života. Rakúska metropola sa prepadla na 12. priečku.

Úspech naopak oslavuje Oceánia. Okrem prvého Aucklandu je v desiatke najlepších miest aj novozélandské hlavné mesto Wellington a austrálske mestá Adelaide, Perth, Melbourne a Brisbane.

Japonsko obsadilo v hodnotení druhé a štvrté miesto s Ósakou a Tokom a Švajčiarsko siedme a ôsme miesto s Zürichom a Ženevou.

Covid ako významný faktor

Podľa organizácie sa epidémia koronavírusu výrazne premietla do kvality života vo väčšine veľkých svetových metropol.

„Tvrdá uzávera, ktorú zaviedol Nový Zéland, dovolila obnoviť prevádzku a umožnila obyvateľom miest, ako sú Auckland či Wellington, si užívať život, ktorý sa podobá dobe pred pandémiou,“ uviedli autori hodnotenia.

Podľa nich sa mestám v Oceánii vyplatila aj striktná kontrola hraníc, ktorú zaviedli Austrália a Nový Zéland.

Počas pandémie sa výrazne prepadlo hodnotenie mnohých miest a metropol v Európskej únii. Podľa EIU to je dané pomalým štartom očkovania a pre pokračovanie protipandemických opatrení.

Najprudší zostup zaznamenal nemecký Hamburg, ktorý sa umiestnil na 47. mieste. To je o 34. priečok horšie skóre ako pred šiestimi mesiacmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet