Na hlavný obsah

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie Matoviča z postu ministra financií

Poslanecký návrh vníma ako účelový populizmus.

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie Matoviča z postu ministra financií
Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič a premiér SR Eduard Heger (obaja OĽANO). Foto: TASR

Vláda nesúhlasí s poslaneckým návrhom na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO). Rozhodla o tom v utorok (29. 6.) na svojom online rokovaní, ktoré malo jediný bod programu.

Spomínaný návrh, o ktorom by mal parlament rokovať už v utorok, považuje vláda za účelový populizmus a predkladatelia podľa nej „zneužívajú ťažké obdobie pandemickej krízy na zvyšovanie napätia, vyvolávanie nepokojov a destabilizáciu spoločnosti“.

Smer-SD a Hlas-SD chcú len bezohľadne vytĺkať politický kapitál, tvrdí vláda

Navrhovatelia majú podľa vlády na podobné snahy dva dôvody. Tým prvým je strach pred spravodlivosťou. „Je príznačné, že o nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi hovoria poslanci zo strany Smer-SD a jej politickej odnože strany Hlas-SD. Práve počas vlád strany Smer-SD a jej ‚dcérskej organizácie‘ Hlas-SD dochádzalo k monštruóznemu rozkrádaniu štátu,“ uvádza sa stanovisku kabinetu.

Druhý dôvodom je podľa vlády permanentná snaha opozičných strán Smer-SD a Hlas-SD o zneužívanie mimoriadne ťažkej pandemickej situácie na „bezohľadné vytĺkanie politického kapitálu za každú cenu“.

Vláda na Matovičovi obhajubu tvrdí, že krajinu zdedil po rokoch vládnutia Smeru-SD s vysokým verejným dlhom, podvyživeným zdravotníctvom, zdecimovanými štátnymi hmotnými rezervami. Štátu zároveň podľa nej chýbali plány a stratégie na zvládanie podobnýhc mimoriadnych pandemických situácií.

Podľa vlády je správanie sa Igora Matoviča, ktorý pri riadení boja s pandémiou podriadil celé svoje úsilie snahe o ochranu zdravia a života občanov Slovenska a minimalizáciu ekonomických škôd, v ostrom protiklade k postojom parlamentnej opozície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko