Na hlavný obsah

Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou spred ôsmich rokov

Z poškodených sa stali obžalovaní.

Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou spred ôsmich rokov
Na archívnej snímke z roku 2014 vtedajší predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák pri návšteve Obvodného oddelenia Policajného zboru v Moldave nad Bodvou. Foto: TASR

Vláda sa ospravedlnila za spôsob zásahu ozbrojených zložiek štátu v Moldave nad Bodvou v roku 2013 a „udalosti s ním súvisiace, ktoré viedli ku kriminalizovaniu tých, ktorí boli poškodení a za krivdu a utrpenie, ktoré im a ich rodinám spôsobilo zdĺhavé hľadanie pravdy“. Uznesenie prijala na svojom stredajšom (23. 6.) zasadnutí.

Materiál na rokovanie vlády predložili ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Kolíková po rokovaní vlády označila ospravedlnenie vlády za správne.

„S ohľadom na okolnosti, ktoré všetci poznáme, je to dôležité gesto, ktoré vláda urobila smerom k obetiam,“ vyhlásila.

Na otázky, prečo kabinet materiál ospravedlnenia nechválil už pred týždňom, keď ho s Mikulcom predložili, povedala, že za tým „netreba nič hľadať“.

„Nešírila by som okolo toho fámy. Vláda sa dohodla, že si to posunieme o týždeň,“ vysvetlila.

Súd už oslobodil spod obžaloby piatich Rómov, ktorí boli obvinení z krivej výpovede proti policajtom zasahujúcim pri razii v osade. Obžalovanou ostáva posledná zo šestice Rómov v tejto kauze, u ktorej prokurátor žalobu nestiahol.

V prípade piatich obžalovaných prokurátor v marci tohto roku ustúpil od obžaloby.

Stalo sa tak po stanovisku Generálnej prokuratúry SR a prehodnotení skutkového stavu veci, ako aj po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu zo septembra 2020. Ten vyhovel sťažnosti dvoch obžalovaných a priznal im odškodnenie. O sťažnosti ďalších ESĽP stále rozhoduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko