Na hlavný obsah

Vláda schválila jednorazový príspevok 333 eur pre deti v hmotnej núdzi

Rodiny by ich mali dostať počas augusta.

Vláda schválila jednorazový príspevok 333 eur pre deti v hmotnej núdzi
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Vláda schválila jednorazový príspevok pre deti v rodinách, ktoré sa počas pandémie prepadli do hmotnej núdze, informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Návrh z dielne jeho rezortu schválila vláda v stredu (23. 6.)

„Ide približne o 13 500 detí, ktoré od marca 2020 do konca apríla 2021 spadli do hmotnej núdze. Tento jednorazový finančný príspevok bude vo výške 333 eur na dieťa,“ uviedol minister Krajniak. Rezort si vybral toto obdobie, pretože vtedy „mali negatívne dôsledky pandémie najvýraznejší vplyv na obyvateľstvo“. Cieľom príspevku je aspoň čiastočne zmierniť dosah pandémie aj opatrení, ktoré vláda prijímala, na tieto rodiny.

Rodiny by peniaze mali dostať v riadnych výplatných termínoch – tí, ktorí pomoc v hmotnej núdzi poberajú na účet, peniaze dostanú od 11. do 13. augusta. Ak peniaze dostávajú poštou, dostanú príspevok medzi 18. a 27. augustom poštou.

Pomoc bude mať aj druhú fázu

Zároveň avizoval, že jednorazový finančný príspevok dostane celkovo až 730 000 detí. V druhej fáze by sa peniaze rodinám mali vyplatiť v riadnom októbrovom termíne prostredníctvom zvýšeného rodinného prídavku. Tento jednorazový príspevok bude podľa ministra vo výške 200 eur a zasielaný by mal byť na účet.

Krajniak dodal, že nárok na príspevok v druhom kole podpory budú mať všetky rodiny, v ktorých hrubý príjem každého rodiča bude približne 1 000 eur v hrubom na každého rodiča. „Myslím si, že by to malo byť dostatočné pokrytie,“ povedal s tým, že sa snažili podmienky nastaviť tak, aby malo na príspevok nárok čo najviac rodín, ktoré pomoc potrebujú. Vláda by mala túto druhú fázu pomoci schvaľovať koncom augusta, dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko