Na hlavný obsah

Vláda skalickej vysokej škole odňala súhlas na pôsobenie

Škola podľa rezortu školstva porušuje viaceré povinnosti.

Vláda skalickej vysokej škole odňala súhlas na pôsobenie
Vysokoškolská učebňa. Ilustračné foto. Foto: TASR

Vláda na svojom stredajšom (30. 6.) rokovaní na návrh ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) odňala súkromnej Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici štátny súhlas na pôsobenie.

Stredoeurópska vysoká škola v Skalici porušuje povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách a rovnako porušuje aj povinnosti určené jej vnútorným predpisom,“ uvádza sa v predkladacej správe s tým, že rezort vysokú školu listom začiatkom februára vyzval k náprave do konca marca.

Keďže však k 31. marcu „naďalej pretrvávali nedostatky a porušovanie zákona o vysokých školách a vnútorných predpisov vysokej školy,“ rezort vláde odporučil skalickej škole odňať súhlas.

Sedemnásť študentov

Škola podľa ministerstva školstva neaktualizuje údaje v registri zamestnancov vysokých škôl a údaje v centrálnom registri študentov, neuložila výročnú správu o hospodárení za roky 2018 a 2019, nemá zverejnené úplné a aktuálne znenie vnútorných predpisov či nezverejnila harmonogram akademických rokov 2019/2020 a 2020/2021.

Ministerstvo v materiáli tiež poukázalo na skutočnosť, že online dištančnej výučby (v 11 sledovaných prístupoch) sa zúčastnili štyria učitelia a 17 študentov. „Vzhľadom na uvedené možno konštatovať, že vysoká škola nepreukázala riadny priebeh výučbového procesu,“ argumentuje rezort školstva.

Stredoeurópska vysoká škola súhlasom disponovala od roku 2005.

Tituly pre Kollára i Krištúfkovú

Skalická škola sa vlani vo väčšom skloňovala v súvislosti s titulom predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). Kollár čelil podozreniam, že pri písaní diplomovej práce okopíroval celé strany.

Podozreniam z plagiátorstva čelila aj Kollárová stranícka kolegyňa Petra Krištúfková. Ona aj Kollár podozrenia odmietli. Skalická škola vtedy tvrdila, že Kollárova štátna záverečná skúška vrátane obhajoby záverečnej práce prebehla v zmysle požiadaviek zákona o vysokých školách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko