Na hlavný obsah

Vládna koalícia v Mexiku zrejme príde o dvojtretinovú väčšinu

Víkendové voľby sprevádzali nepokoje.

Vládna koalícia v Mexiku zrejme príde o dvojtretinovú väčšinu
Voľby v Mexiku. Foto: SITA/AP

Vládna koalícia mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora zrejme po nedeľňajších (6. 6.) voľbách stratí dvojtretinovú väčšinu v dolnej komore parlamentu. Vyplýva to z oficiálnych odhadov výsledkov, o ktorých informovala v pondelok (7. 6.) agentúra Reuters.

Koalícia vládnych strán, na čele ktorej stojí Obradorova strana Morena, ovládala doteraz v dolnej komore mexického parlamentu dve tretiny z 500 kresiel. Teraz ale podľa Národného volebného inštitútu (INE) bude mať len 265 až 292 kresiel a presadenie akýchkoľvek zmien tak bude ťažšie.

López Obrador, ktorý sa teraz blíži k polovici svojho šesťročného mandátu, sľúbil v Mexiku zásadnú politickú a ekonomickú transformáciu a pohrával sa s ústavnými zmenami, aby ochránil štátne energetické spoločnosti.

Okrem volieb do dolnej komory parlamentu vyberali Mexičania aj 15 štátnych guvernérov. Podľa prieskumov verejnej mienky vykonaných v uplynulých dňoch by väčšinu z nich mali získať kandidáti Moreny. Výsledky sa očakávajú v noci na utorok (8. 6.).

Vraždy aj odseknuté hlavy

Na juhu Mexika v štáte Chiapas zavraždili v nedeľu päť ľudí vrátane muža, ktorý sa podieľal na organizácii volieb, informovala agentúra AFP. 

Ozbrojení útočníci podľa prokuratúry štátu napadli organizátorov hlasovania a spôsobili zranenia mužovi, ktorý zodpovedal za priebeh volieb v danej oblasti.

Miestni obyvatelia poskytli pomoc zranenému a naložili ho do auta, aby ho odviezli do zdravotníckeho zariadenia. Po ceste ich však napadol ozbrojený gang.

Ďalšie incidenty, pri ktorých sa nevie, či súvisia s voľbami, sa stali v meste Tijuana na mexicko-americkej hranici, a figurovali v nich odseknuté ľudské hlavy. Prvú z nich vhodil priamo do hlasovacej miestnosti neznámy muž. Hlasovanie potom museli prerušiť, kým na miesto dorazila polícia.

O niekoľko hodín neskôr prišiel do inej hlasovacej miestnosti v rovnakej oblasti muž, ktorý odložil do kvetináča postaveného vedľa hlasovacej urny plastovú tašku s druhou hlavou a ďalšími odseknutými časťami ľudského tela. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o toho istého človeka.

Ľudské pozostatky vo vreckách sa našli tiež v blízkosti tretej volebnej miestnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet