Na hlavný obsah

Vlna horúčav ohrozuje aj ľudí žijúcich na ulici, pomôcť im môžu pozorní okoloidúci

Všímajte si ich a dajte im vodu, vyzýva občianske združenie.

Vlna horúčav ohrozuje aj ľudí žijúcich na ulici, pomôcť im môžu pozorní okoloidúci
Na snímke dobrovoľník ponúka vodu a pomáha mužovi bez domova počas veľkých horúčav v talianskom Miláne. Foto: TASR/AP

Horúčavy ohrozujú ľudí bez domova. Upozorňuje na to občianske združenie (OZ) Vagus a občanov vyzýva, aby počas nadchádzajúcich horúcich dní zvýšili svoju pozornosť k bezdomovcom. Poukazuje na to, že teploty majú podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vystúpiť na 34 stupňov Celzia.

OZ dodáva, že vysoké teploty spôsobujú riziko vážnych zdravotných problémov v dôsledku úpalov, popálenín, dehydratácie či pitia vody zo škodlivých zdrojov.

„Pokiaľ stretnete na ulici človeka, ktorý bezvládne leží vystavený priamemu slnku, prosíme, aby ste ho oslovili, zistili jeho zdravotný stav, pokúsili sa pomôcť mu presunúť sa do tieňa a v prípade potreby volali záchrannú službu 155. Ak máte možnosť, poskytnite mu tekutiny,“ vyzvala programová riaditeľka OZ Vagus Petra Červená.

V hlavnom meste organizuje OZ Vagus zbierku pokrývok hlavy, opaľovacích krémov a balenej vody, ktoré budú terénni sociálni pracovníci rozdávať počas služieb v uliciach Bratislavy priamo ľuďom bez domova. O podrobnostiach zbierky informujú na svojich sociálnych sieťach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko