Na hlavný obsah

Vstupenkou na cestovanie bude očkovanie, oznámil Lengvarský

Všetkých vyzval, aby sa nechali zaočkovať čím skôr.

Vstupenkou na cestovanie bude očkovanie, oznámil Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Cestovanie sa zatiaľ nebude obmedzovať. Po pondelkovom (21. 6.) rokovaní Ústredného krízového štábu SR to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Od istej doby, ktorá podľa Lengvarského nie je ďaleko, bude vstupenkou na cestovanie bez obmedzení očkovanie.

Pre nezaočkované osoby to bude registrácia na e-hranici s potvrdením o  PCR testovaní na piaty alebo ôsmy deň podľa nariadenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Všetkých občanov by som poprosil, aby sa čím skôr nechali zaočkovať. Ostatní sa budú musieť povinne zaregistrovať na e-hranici, a toto bude prísne kontrolované na vstupe do Slovenskej republiky,“ ozrejmil Lengvarský.

Zároveň spresnil, že do e-hranice sa budú musieť registrovať všetci cestujúci, aby mal o nich štát prehľad. Očkovaní však nebudú musieť podstúpiť dodatočný PCR test.

Zatiaľ bez štátnej karantény

Na otázku, či bude zavedená štátna karanténa, uviedol, že „v tomto okamihu asi nie“. Zdôraznil, že registrácie do e-hranice bude povinná.

„Bude sa to kontrolovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni na hraničných vstupoch,“ povedal Lengvarský.

Minister doplnil, že polícia spolu s ÚVZ pracujú na zadefinovaní toho, akými dokladmi sa občania budú musieť na hranici preukázať. „Buď budú mať green pas od budúceho týždňa alebo konca tohto týždňa, alebo to bude povinná registrácia v e-hranici,“ vysvetlil.

Status pendlera sa podľa šéfa rezortu zdravotníctva obmedzí, pri návrate na Slovensko budú ľudia pracujúci v zahraničí potrebovať registráciu v e-hranici alebo očkovanie.

Na otázku, či počas prípadnej tretej vlny pandémie budú mať zaočkovaní nejaké výhody, Lengvarský odpovedal, že „je predčasné o tom hovoriť,“ dodal, že najväčšou výhodou je, že neochorejú.

Príprava na tretiu vlnu

Ako uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), na rokovaní ÚKŠ predstavili pracovné skupiny detailnejšie rozpracované opatrenia, aby sa pre jednotlivé oblasti vedeli postupne predstaviť konkrétne kroky. 

„Aby sme boli pripravení na prípadnú tretiu vlnu pandémie a hlavne nový variant delta,“ povedal.

Návrhy pre oblasti podľa neho treba dopracovať hlavne po technickej stránke, keďže pri mnohých ide o medzirezortnú spoluprácu.

Aj on vyzval ľudí, aby sa proti covidu dali zaočkovať. „S novým variantom vírusu sa dá bojovať, keď budeme zaočkovaní,“ apeloval Mikulec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko