Na hlavný obsah

Vysoké teploty aj búrky s hrozbou povodní. SHMÚ vydal výzvy na utorok

Prívalové dažde hrozia okresom na severe Slovenska.

Vysoké teploty aj búrky s hrozbou povodní. SHMÚ vydal výzvy na utorok
Na ilustračnej snímke situácia v Rudne nad Hronom po pretrhnutí vodnej nádrže nad obcou. Foto: SITA

Malým vodným tokom na severozápade Slovenska hrozí povodňová aktivita, upozornil v utorok (22. 6.) Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Upozorňuje aj na vysoké teploty a búrkovú aktivitu.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch,“ upozornili hydrometeorológovia s tým, že situáciu budú priebežne aktualizovať.

Pre okresy Žilinského a Trenčianskeho kraja v tejto súvislosti vydali do 23.00 h výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou. „Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ dodali.

Juhozápad zas potrápi teplo

Vysoké teploty vystupujúce do hodnoty 35 stupňov Celzia, naopak, potrápia okresy na juhu a juhozápade Slovenska. V okresoch Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nové Zámky a Dunajská streda je vyhlásená medzi 13.00 h a 18.00 h výstraha druhého stupňa.

Mapa s meteorologickými výstrahami.
Na snímke meteorologické výstrahy na území Slovenska v utorok 22. júna 2021.Foto: SHMÚ
Foto: SHMÚ

Pre zvyšok západného Slovenska a juhovýchod krajiny platí v súvislosti s vysokými teplotami výstraha prvého stupňa.

Pre oblasť stredozápadného, severného, stredného i východného Slovenska vydal SHMÚ výstrahu pred búrkami, súvisiacimi s vysokými teplotami. „Búrky môžu byť sprevádzané intenzívnymi lejakmi i nárazovým vetrom, môžu preto spôsobiť i škody menšieho rozsahu,“ upozornil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko