Na hlavný obsah

Vyvrátené stromy v krupinskom okrese znepríjemňujú vodičom život

Tí hovoria o dennodenných obavách.

Vyvrátené stromy v krupinskom okrese znepríjemňujú vodičom život
Na snímke cesta v Cerovskej doline. Foto: RTVS

Spílené vrcholce stromov popri ceste v Cerovskej doline znepríjemňujú život mnohým vodičom, ktorí denne po tejto ceste jazdia do práce.

Vyvrátené stromy na ceste medzi obcou Cerovo v krupinskom okrese a križovatkou Čelovské rázcestie pozohýnali aj zvodidlá popri ceste. Vyváľané stromy v kopci na brale sú síce opílené, ale drevo a kmene komplikujú život ľuďom, ktorí touto cestou chodia do práce.

Adrenalínový zážitok

„Je to adrenalín tadiaľto chodiť, už len z toho dôvodu, že nikdy neviete, čo tu ráno nájdete. Človek sa ponáhľa do práce a zrazu je pred vami strom,“ povedala pre Rádio Regina Stred pani Zuzana, ktorá po tejto ceste dochádza za prácou do Krupiny. Ak by si vybrala inú cestu, ktorá je bezpečnejšia, musela by prejsť 60 kilometrov navyše.

ohnuté zvodidlá
Na snímke ohnuté zvodidlá po páde stromu.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Spomínaný úsek cesty je aj pre iných vodičov doslova adrenalínovým zážitkom. Bežnou výbavou v kufri auta je už aj motorová píla, ktorou si cestu do práce doslova museli prepíliť.

Kraj chce problém riešiť

V kritickom úseku cesty tretej triedy stromy padajú pravidelne. Cesta patrí banskobystrickému samosprávnemu kraju, ktorý o probléme vie a chce ho riešiť. 

„Cestu priebežne monitorujeme a padnuté stromy odstraňujeme. Pre trvalejšie riešenie však bude nevyhnutný väčší zásah. A to nielen na pozemkoch vo vlastníctve kraja, ale aj na susediacich parcelách. V tejto chvíli riešime so súkromnými vlastníkmi prístup na ich pozemky pre odstránenie naklonených stromov a tiež ich ďalšie zámery s ťažbou dreva v tomto území,“ vysvetlila hovorkyňa banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

„V uvedenej veci sa obrátime aj na cestný správny orgán, ktorým sú okresné úrady vo Zvolene a vo Veľkom Krtíši, aby iniciovali konanie a oslovili dotknuté osoby a organizácie s prijatím nevyhnutných opatrení,“ doplnila.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny