Na hlavný obsah

WHO pri kontrole Sputnika V zistila problémy v jednej z tovární

Preveruje ho kvôli zaradeniu na zoznam schválených vakcín.

WHO pri kontrole Sputnika V zistila problémy v jednej z tovární
Na ilustračnej snímke výroba ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Analýza výroby covidových vakcín v Rusku zistila určité nedostatky vo fabrike, odkiaľ pochádzajú niektoré ampulky s očkovacou látkou proti covidu Sputnik V, oznámila v stredu 23. júna Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Prevádzkovateľ závodu tvrdí, že pochybnostiam týkajúcich sa plniacich liniek už venovali dostatočnú pozornosť a pozval kontrolórov WHO na ďalšiu inšpekciu.

V jednej zo štyroch tovární, kde sa Sputnik V vyrába a dáva do ampuliek, tím WHO pozoroval problémy so spoľahlivosťou dát vychádzajúcich z kontrol kvality, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na predbežnú správu.

Správa okrem iného opisuje obavy spojené so „zavádzaním vhodných opatrení“ proti riziku kontaminácie preparátu a s uchovávaním sterilného prostredia.

Nesúvisia s bezpečnosťou, tvrdí továreň

Experti z WHO aktuálne hodnotia Sputnik V a jeho výrobu v súvislosti s prípadným zaradením na zoznam schválených vakcín proti koronavírusu. Ich výhrady sa týkajú továrne spoločnosti Pharmstandard – UfaVITA.

Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že opísané problémy nesúvisia s bezpečnosťou a účinnosťou Sputnika, ktorý má okrem Ruska povolenia na núdzové použitie v mnohých ďalších krajinách v Ázii, Afrike aj Latinskej Amerike.

Továreň uvedená v správe WHO zabezpečuje len nalievanie vakcíny do ampuliek a jej prevádzkovateľ naznačoval, že situácia sa od prvej kontroly zlepšila.

„Pozývame WHO na ďalšiu inšpekciu,“ cituje Reuters z tlačovej správy Pharmstandard – UfaVITA. Podnik tvrdí, že je plne transparentný a bude s WHO ďalej spolupracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet