Na hlavný obsah

Z USA hlásia vyše 90-percentnú účinnosť novej vakcíny proti koronavírusu

Očkovacia látka od firmy Novavax funguje aj proti variantom.

Z USA hlásia vyše 90-percentnú účinnosť novej vakcíny proti koronavírusu
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax. Foto: TASR/AP

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax má účinnosť vyše 90 percent, a to aj proti rôznym variantom koronavírusu, oznámil v pondelok (14. 6.) výrobca po vykonaní rozsiahleho výskumu v USA. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

Uvedená očkovacia látka „preukazuje 100-percentnú ochranu pred miernym a závažným priebehom ochorenia a jej celková účinnosť je 90,4 percenta“, napísala spoločnosť Novavax v oznámení.

Do výskumu sa zapojilo takmer 30 000 účastníkov na 119 miestach v Spojených štátoch a Mexiku. Posudzovala sa účinnosť, bezpečnosť a imunogenicita (schopnosť vyprovokovať imunitnú odpoveď v tele človeka) vakcíny.

Nádej pre chudobnejšie krajiny?

Vakcína od spoločnosti Novavax, ktorú je jednoduché uskladňovať i prevážať, by mala podľa agentúry AP zohrať dôležitú rolu v posilnení dodávok očkovacích látok do rozvojových krajín.

„Množstvo našich prvých dávok pôjde do krajín s nízkymi a strednými príjmami a to bol náš cieľ už na začiatku,“ povedal pre agentúru AP generálny riaditeľ Novavaxu Stanley Erck.

Zatiaľ čo v USA dostala najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu viac ako polovica populácie, v rozvojových krajinách je to podľa údajov Our World In Data menej ako jedno percento.

Spoločnosť podľa aktuálnych informácií plánuje požiadať o povolenie na používanie vakcíny v USA, Európe a ďalších krajinách koncom septembra. Dovtedy chcú tiež dosiahnuť výrobu do 100 miliónov dávok mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet