Na hlavný obsah

Za masaker v Burkine Faso sú zodpovedné deti vo veku 12 až 15 rokov

OSN odsúdila verbovanie detí do ozbrojených skupín.

Za masaker v Burkine Faso sú zodpovedné deti vo veku 12 až 15 rokov
Logo Organizácie Spojených národov. Foto: pixabay.com

Väčšina ozbrojencov, ktorí na začiatku júna v Burkine Faso zabili vyše 130 ľudí, boli deti vo veku od 12 do 15 rokov. Oznámila to vo štvrtok (24. 6.) s odvolaním sa na Organizáciu Spojených národov (OSN) a miestnu vládu agentúra Reuters.

Skupina ozbrojencov v noci na 5. júna zaútočila v dedine Solhan na hranici s Nigerom, postrieľala civilistov a vypálila domy. Išlo v Burkine Faso o doposiaľ najväčšiu akciu radikálov hlásiacich sa k teroristickým organizáciám Islamský štát a al-Káida.

Vládny hovorca Ousseni Tamboura vo štvrtok povedal, že väčšina útočníkov boli deti. Detský fond OSN UNICEF vo vyhlásení uviedol, že „rozhodne odsudzuje verbovanie detí a dospievajúcich do ozbrojených skupín“. „Je to závažné porušenie ich základných práv,“ píše sa vo vyhlásení.

Bez ohľadu na prítomnosť mierových jednotiek OSN a medzinárodných síl pokračujú islamské fundamentalistické skupiny v západoafrickom Sahele vo svojej činnosti. Bojujú nielen v Burkine Faso, ale aj v Mali a Nigeri.

Na severe Burkiny Faso majú pod kontrolou veľkú časť územia a podľa miestnych úradov tam v poslednom roku začali využívať deti a najímať ich ako vojakov. Útok v Solhane bol doteraz najväčšou akciou týchto skupín.

Podľa OSN pribúda od roku 2018 útokov na civilistov a vojakov. O život prišli už stovky ľudí a 1,2 milióna obyvateľov opustilo svoje domovy. Prežívajú v táboroch postavených vo vyschnutých oblastiach na severe a východe krajiny. Zatvorených je 2 200 škôl, čo sa týka zhruba 300 000 detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet