Na hlavný obsah

Za Zelených bude v Nemecku na post kancelárky kandidovať Baerbocková

Popularita ekologickej strany v krajine mierne klesá.

Za Zelených bude v Nemecku na post kancelárky kandidovať Baerbocková
Kandidátka na kancelárku v Nemecku za Zelených Annalena Baerbocková. Foto: SITA/AP

Nemeckí Zelení na sobotnom (12. 6.) straníckom sneme definitívne potvrdili svoju spolupredsedníčku Annalenu Baerbockovú ako kancelársku kandidátku pre septembrové parlamentné voľby. Pre Zelených je to v Nemecku prvýkrát, čo do volieb vstupujú s kancelárskymi ambíciami.

Volebné prieskumy ich aktuálne označujú akú druhú najväčšiu politickú silu v Nemecku po konzervatívnej únii CDU/CSU dosluhujúcej kancelárky Angely Merkelovej.

Líderské duo

Sobotným hlasovaním odsúhlasili Zelení nomináciu Baerbockovej. Tú v polovici apríla ohlásil Robert Habeck, ktorý spolu s ňou tvorí spolupredsednícke duo ekologickej strany. Straníci rovnako odsúhlasili, že volebnými lídrami sa stávajú obaja spolupredsedovia.

„Trikrát vďaka bez zvuku a trikrát vďaka so zvukom,“ vyhlásila Baerbocková po technických problémoch, ktoré jej krátko po hlasovaní neumožnili hovoriť do mikrofónu.

Za Baerbockovú a volebnú vedúcu dvojicu hlasovalo 98,55 % delegátov. Z 688 hlasujúcich ju podporilo 678 delegátov, šesť ich bolo proti a štyria sa zdržali.

Kolísavé preferencie

Krátko po aprílovej nominácii Baerbockovej preferencie Zelených prudko vzrástli a predstihli aj vládnu konzervatívnu úniu CDU/CSU dosluhujúcej kancelárky Merkelovej, ktorá už znova nekandiduje a z politiky odchádza.

Do volieb preto úniu vedie Armin Laschet. V posledných týždňoch sa však popularita ekologickej strany aj jej kancelárskej kandidátky opäť prepadá.

V prieskume Trendbarometer televíziou n-tv a RTL by Baerbockovú ako kancelárku podporilo 21 % respondentov, čo je o 11 percentuálnych bodov menej ako krátko po jej nominácii.

https://twitter.com/news_rapha/status/1403704845631119361

Laschetovi by hlas dalo 20 % oslovených a kancelárskemu kandidátovi sociálnych demokratov (SPD) Olafovi Scholzovi 16 %. Zvyšných 43 % respondentov by chcelo iného kancelára.

Stranícke preferencie sa nemenia

V straníckych preferenciách si najlepšie vedie únia, ktorú by volilo 27 % respondentov. Zelení by dostali 22 % hlasov. Oproti predchádzajúcemu týždňu si CDU/CSU polepšila o dva percentuálne body, zatiaľ čo ekologická strana dva stratila.

Popularita ďalších strán zostáva bez väčších zmien, zhodne po 14 % by získali sociálni demokrati a liberáli (FDP), protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD), označovaná ako populistická až krajne pravicová, má podporu 9 % a postkomunistická Ľavica 6 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet