Na hlavný obsah

Zabudnutá obec pri Zvolene znovu ožíva

Dobrovoľníci sa starajú o zveľaďovanie obce.

Slatinka, zaniknutá dedina pri Zvolenskej Slatine, opäť ožíva. Dedinu plánoval bývalý režim zatopiť, dodnes však priehradu nepostavili.

Proti jej výstavbe bojovali miestni obyvatelia a v deväťdesiatych rokoch sa pridali aj ekologickí aktivisti. Dnes prichádzajú pomôcť vrátiť život Slatinke dobrovoľníci z rôznych kútov Slovenska i zahraničia.

Dobrovoľníci popri ceste vysadili niekoľko jabloní lokálnych odrôd, ktoré pravidelne zaštepujú, starajú sa o ne a v ich okolí kosia trávu, uviedol dobrovoľník Martin Tóčik z občianskeho združenia Slatinka. Vznikla tak pekná aleja, ktorá bude o niekoľko rokov dávať bohatú úrodu.

Jana Pavlíková zo združenia pre regionálny televízny magazín RTVS Regina povedala, že dobrovoľníci sa v obci starajú aj budovu školy, verejné priestranstvá, náučné chodníky či odtokové jarky. Snažia sa vrátiť život späť do obce.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravilo banskobystrické regionálne štúdio:

Miestni obyvatelia sa sťažujú, že s odlivom ľudí z obce zmizla aj pracovná sila. Nebyť dobrovoľníkov, tak by sa nemal kto starať o zveľaďovanie obce.

Bez spolupráce s verejnosťou by realizácia ochrany obce išla len veľmi ťažko, poznamenal Tóčik s tým, že zároveň si združenie vychováva aj mládež, aby sa mal kto o obec starať aj v budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny