Na hlavný obsah

Začala úradovať Európska prokuratúra, dohliadne aj na miliardy z plánu obnovy

Na Slovensku bude pôsobiť päť delegovaných prokurátorov.

Začala úradovať Európska prokuratúra, dohliadne aj na miliardy z plánu obnovy
Na snímke hviezdy na vlajke Európskej únie. Foto: TASR/AP

Od utorka 1. júna začala oficiálne úradovať Európska prokuratúra (EPPO) – nezávislá inštitúcia, ktorá má za úlohu vyšetrovať a súdne stíhať trestné činy proti rozpočtu Európskej únie. EPPO sa ujíma vyšetrovania aj napriek tomu, že svojich delegovaných prokurátorov nepredstavili ešte Fínsko a Slovinsko.

Inštitúcia vedená Laurou Codrutou Kövesiovou začína úradovať o niekoľko mesiacov neskôr, než bolo pôvodne plánované – fungovať mala už koncom roku 2020. Avšak včas na to, aby dohliadla na utrácanie miliárd eur v rámci plánu obnovy a odolnosti po koronakríze v celkovej výške 750 miliárd eur. Európska prokuratúra by podľa odhadov mala ročne spracovať asi 3 000 prípadov.

Päť krajín sa nezapojilo

Sídlom EPPO je Luxemburg, kde bude pôsobiť kolégium 22 európskych prokurátorov za jednotlivé zapojené štáty – päť členských krajín EÚ (Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko) sa do tejto iniciatívy zatiaľ nezapojilo. Všetci členovia EPPO zložili prísahu vlani v septembri a majú za úlohu dohliadať na vyšetrovanie a trestné stíhanie vo veciach patriacich do pôsobnosti tejto inštitúcie.

Na čele EPPO je hlavná európska prokurátorka Laura Codruta Kövesiová, ktorú zastupujú Andreas Ritter z Nemecka a Danilo Ceccarelli z Talianska.

Únia prichádza ročne o desiatky miliárd

Európska prokuratúra je úplne nezávislá od Európskej komisie, ostatných inštitúcií a orgánov EÚ, ako aj od členských štátov Únie. Jej úlohou je vyšetrovať a súdne stíhať trestné činy proti rozpočtu Európskej únie, ako sú korupcia alebo cezhraničné podvody s DPH, ak sa týkajú najmenej dvoch členských krajín a presahujú viac než desať miliónov eur, a sústredí sa tiež na pranie špinavých peňazí. Zoznam trestných činov v kompetencii EPPO sa v budúcnosti môže rozšíriť o teroristické činy.

Len pokiaľ ide o cezhraničné podvody s DPH, Únia odhaduje škody na 30–60 miliárd eur ročne. Pokiaľ ide o ďalšie trestné činy, odhady hovoria o ročných škodách okolo 500 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko