Na hlavný obsah

Zadržiavaný Pratasevič tvrdí, že sa cíti dobre: Nikto sa ma ani nedotkol

Hovorí, že je pripravený niesť zodpovednosť za svoje činy.

Zadržiavaný Pratasevič tvrdí, že sa cíti dobre: Nikto sa ma ani nedotkol
Zadržaný bieloruský novinár Roman Pratasevič. Foto: TASR/AP

Zadržaný bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič v pondelok (14. 6.) povedal, že sa mu vo väzbe darí dobre a nemá žiadne sťažnosti. Vystúpil na tlačovej konferencii organizovanej bieloruským ministerstvom zahraničných vecí.

Niektorí z prítomných reportérov dali najavo, že nepovažujú vystúpenie za vierohodné a napríklad novinári stanice BBC na protest zo sály odišli, uviedol server Meduza.

Bieloruské úrady chceli vysvetliť svoj májový zásah proti komerčnému letu spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu. Ten aj s pomocou stíhačky odklonili do Minska a po nútenom pristátí zatkli Prataseviča a jeho ruskú priateľku Sofiju Sapagaovú.

Týmto Konaním pobúrili Západ. USA sa rozhodli obnoviť sankcie proti deviatim firmám, ktoré vlastní bieloruský štát. O potrebe rozšíriť svoj bieloruský sankčný zoznam rozhodla aj Európska únia.

„Cítim sa skvele, žiadne sťažnosti nemám. Nikto ma nebil a ani prstom sa ma nedotkol,“ reagoval Pratasevič na otázky novinárov, či sa vo väzbe potýkal s bitím a mučením. „Mami, oci, nerobte si starosti, mám sa výborne,“ odkázal rodičom.

Od svojho zadržania vystúpil Pratasevič verejne už po desiaty raz. Krátko po svojom zatknutí sa v krátkom videu priznal k „organizovaniu masových nepokojov“ v Minsku.

Na začiatku júna potom bieloruská štátna televízia odvysielala dlhý rozhovor s Pratasevičom, v ktorom bývalý hlavný redaktor nezávislého informačného kanála Nexta priznal, že organizoval protivládne protesty.

Mnohí však majú o vierohodnosti oboch vystúpení veľké pochybnosti a tvrdia, že Pratasevič urobil tieto doznania pod nátlakom. Pratasevič tiež oznámil, že modriny na jeho rukách, ktoré boli vidieť počas rozhovoru, spôsobili sťahovacie pásky.

Za smiešnu potom označil informáciu, ktorá sa šírila na sociálnej sieti Telegram, že bieloruský líder Alexandr Lukašenko mu osobne vo väzbe zlomil nos, spresnil informačný kanál Tut.

Pratasevič okrem iného tiež povedal, že Lukašenka rešpektuje, aj keď ho nepodporuje, a je pripravený niesť zodpovednosť za svoje činy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet