Na hlavný obsah

Zaev nazval futbalový tím „Macedónsko,“ pobúril tým Atény

Grécko plánuje odložiť ratifikáciu trojice memoránd.

Zaev nazval futbalový tím „Macedónsko,“ pobúril tým Atény
Na snímke fanúšikovia zo Severného Macedónska. Foto: TASR/AP

Macedónsky premiér Zoran Zaev v stredu 23. júna naznačil, že bolo „chybou“ nazvať národný futbalový tím jeho krajiny na twitteri ako „Macedónsko“ a vynechať označenie „Severné“. V Grécku to vyvolalo vlnu pobúrenia, informuje spravodajský server Ekathimerini.com.

Atény v reakcii na Zaevov príspevok na twitteri zvažujú odloženie plánovanej ratifikácie troch memoránd o spolupráci so Skopje z júla na september, možno i na neskôr.

Severné Macedónsko si zmenilo názov po dlhoročnom spore s Gréckom prostredníctvom dohody z Prespy v roku 2018.

Chybovať je normálne

„Niekedy je normálne robiť chyby, presnejšie v dohode z Prespy. Ja verím v dohodu z Prespy, som prvý, kto ju dodržiava,“ povedal Zaev na tlačovej konferencii v Skopje.

Ako dodal, národný futbalový tím pozostáva z „macedónskych hráčov, albánskych hráčov, Bosniakov“ a oni „sú Macedónci a reprezentácia Republiky Severné Macedónsko“.

Pobúrenie v Aténách

Zaev v pondelok (21. 6.) z Amsterdamu, kde sa zúčastnil na futbalovom zápase medzi Severným Macedónskom a Holandskom na majstrovstvách Európy, na twitteri napísal: „Dnes zo štadiónu v Amsterdame vyjadrujem svoju silnú podporu macedónskemu národnému futbalovému tímu.“

Veta vyvolala v Aténach pobúrenie, píše Ekathimerini. Podľa Zaeva to však nie je dôvod na odloženie ratifikácie memoránd o spolupráci v Gréckom parlamente. „Čakali sme na tieto dohody dva roky. A môžeme čakať ešte o tri mesiace dlhšie,“ dodal s tým, že občania oboch krajín chcú, aby dohody prijali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet