Na hlavný obsah

Zákaz dovozu rádioaktívneho odpadu aj zmeny v národných parkoch. Budaj predstavil reformy

Urobil tak symbolicky na Svetový deň životného prostredia.

Zákaz dovozu rádioaktívneho odpadu aj zmeny v národných parkoch. Budaj predstavil reformy
Na snímke je minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

Zmeny v spravovaní národných párkov, spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží a zákaz spaľovania zahraničného rádioaktívneho odpadu. To sú ciele troch nových zákonov, ktoré vo piatok (4. 6.) predstavil spolu s poslancami minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Nové zákony majú podľa ministra priniesť nové štandardy do ochrany prírodného bohatstva na Slovensku. Kým zákon o odstraňovaní environmentálnych záťaží zabezpečí obnovenie znečistených území, zákaz dovozu rádioaktívneho odpadu zníži riziko ďalšieho znečistenia.

Cieľom je, aby transformácia národných parkov mohla prebehnúť k 1. januáru budúceho roka.“

Ján Budaj

O zonácii národných parkov sa hovorí už desiatky rokov, podotkol envirorezort. Súčasný minister by chcel, aby sa uskutočnila k 1. januáru budúceho roka. „Ak sa Národná rada SR rozhodne pre tento historický krok, tak po 73 rokoch od formálneho vyhlásenia nášho prvého národného parku bude mať Slovensko skutočné národné parky, ktoré budú spravovať a chrániť prírodné bohatstvo,“ zdôraznil Budaj.

Súkromní majitelia budú niesť zodpovednosť za znečistenie

Ďalší zákon by mal riešiť problém s odstraňovaním environemntálnych záťaží, ktoré na Slovensku ostali najmä po starých priemyselných areáloch. Tie sú dnes opustené a nemajú osobu, ktorá by bola za odstránenie záťaže zodpovedná.

Rezort ozrejmil, že pripravovaná legislatíva počíta s vytvorením mechanizmu, ktorý zabezpečí návratnosť verejných zdrojov vynaložených na odstránenie environmentálnych záťaží na pozemkoch súkromných vlastníkov.

„Legislatíva zúži výnimky pre pôvodcov envirozáťaží, aby sa už nemohli zbavovať svojej zodpovednosti. Zároveň sa odtajnia aj informácie o závažnom znečistení životného prostredia,“ podčiarkol minister.

Slovensko bez cudzieho rádioaktívneho odpadu

Tretia predstavená legislatívna iniciatíva zakáže dovoz rádioaktívneho odpadu. Rezort vysvetlil, že sa tak zníži riziko poškodzovania životného prostredia. Zákazom sa eliminujú aj ďalšie negatívne vplyvy zo spracovania rádioaktívneho a vyhoreného jadrového paliva, ktoré pochádza zo zahraničia.

„V parlamente vidím politickú zhodu v oblasti bezpečnosti občanov pred dovozom rádioaktívneho odpadu. Nesmieme sa stať spaľovačmi cudzieho rádioaktívneho odpadu,“ uzavrel minister Budaj.

Rezort dodal, že parlament bude o reformných legislatívnych zmenách ochrany životného prostredia rokovať už na júnovej schôdzi parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko