Na hlavný obsah

Zelenského sklamal Bidenov postoj smerom k plynovodu Nord Stream 2

Ide o zbraň v rukách Ruska, tvrdí.

Zelenského sklamal Bidenov postoj smerom k plynovodu Nord Stream 2
Na snímke zľava ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením plynovodu Nord Stream 2 a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „prekvapil a sklamal“ postoj amerického náprotivka Joea Bidena v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2, o ktorom sa dozvedel z médií. Informoval o tom v pondelok (7. 6.) portál axios.com.

Obchádzanie Ukrajiny pri dodávkach plynu

Biden údajne prestal vystupovať proti výstavbe spomenutého projektu, ktorý Ukrajina považuje za ohrozenie národnej bezpečnosti. Plynovod bude po dokončení distribuovať plyn z Ruska smerom do Nemecka, čo Moskve umožní pri dodávkach plynu obchádzať Ukrajinu.

„Toto je skutočná zbraň v rukách Ruskej federácie,“ povedal Zelenskyj, ktorý dúfa, že sa mu podarí osobne stretnúť s Bidenom ešte pred jeho schôdzkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a USA napokon zastavia Rusko. Samotný Putin v piatok (4. 6.) vyhlásil, že Ukrajina bude musieť preukázať dobrú vôľu, ak chce, aby cez jej územie prechádzal ruský plyn.

USA hovoria o geopolitickom projekte Kremľa

Washington dlhodobo kritizuje projekt plynovodu a naďalej uvádza, že s ním nesúhlasí, v máji ale oznámil, že nakoniec neuvalí už nachystané sankcie na firmu Nord Stream 2 AG a jej výkonného riaditeľa. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena však USA chystali postihy voči ruským lodiam a spoločnostiam, ktoré stavbu vykonávajú.

Biely dom sa vyjadril, že spochybňuje Zelenského popis udalostí. Pred odovzdaním príslušnej správy Kongresu podľa neho americké ministerstvo zahraničia o obsahu informovalo ukrajinského veľvyslanca aj „vysokopostavených činiteľov v Kyjeve“. Predtým Biely dom označil Nord Stream 2 za „geopolitický projekt Kremľa, ktorý ohrozuje energetickú bezpečnosť Európanov“.

Stretnutie Bidena s Putinom

Stretnutie medzi Bidenom a Putinom sa uskutoční 16. júna vo švajčiarskej Ženeve. Bude to na záver Bidenovej prvej zahraničnej cesty na poste prezidenta, keď ho najprv čaká návšteva Veľkej Británie, kde bude stretnutie lídrov krajín G7. Nasledovať bude zastávka v Bruseli na samite NATO.

Kremeľ nedávno oznámil, že prezidenti budú diskutovať o „súčasnom stave a vyhliadkach rusko-amerických vzťahov, strategických otázkach stability a akútnych problémoch v medzinárodnej agende, vrátane interakcií v súvislosti s pandémiou koronavírusu a urovnávaním regionálnych konfliktov”. Predmetom dialógu oboch prezidentov by tak mali byť aj naštrbené rusko-ukrajinské vzťahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet