Na hlavný obsah

Zelených bude 17 okresov, najviac ich bude žltých (+mapa)

Nové rozdelenie schválila vláda.

Od pondelka 21. júna nebude na regionálnej covidovej mape naďalej ani jeden okres v čiernej či bordovej fáze, teda v dvoch najvyšších stupňoch varovania. Iba jeden okres, konkrétne Myjava, bude červený (II. stupeň varovania) a jeden ružový (I. stupeň varovania) – Kysucké Nové Mesto.

V oranžovej farbe, teda v druhom stupni ostražitosti, bude 15 okresov. Najviac, až 45 okresov, bude žltých (I. stupeň ostražitosti). V takzvanom monitoringu, teda zelenej farbe, bude 17 slovenských okresov.

Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu (16. 6.) schválila vláda na návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO).

Vláda zároveň schválila zmenu, ktorá bude platiť už od štvrtka 17. júna a bude sa týkať jediného okresu – okresu Trenčín. Ten bude prednostne zaradený medzi žlté okresy, kam bude naďalej patriť aj od pondelka.

Aktuálna epidemická situácia

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík uviedol, že pokračuje zlepšovanie situácie. Pripomenul, že v nemocniciach je menej ako 250 hospitalizovaných a ubúda aj pacientov, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu či JIS.

„Tempo poklesu sa mierne spomalilo, naďalej však pokračuje,“ spresnil Mišík. Dodal, že množstvo ľudí čakajúcich na termín vakcinácie je na stabilnej hodnote.

„Vyprázdňovanie čakárne sa o niečo spomalilo, prichádza totiž na rad množstvo ľudí na druhé dávky vakcín,“ dodal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz.

Na Slovensku už podali viac ako tri milióny dávok vakcín. Plne zaočkovaných je už 22 % populácie a tretina obyvateľstva má už ochranu v podobe prvej dávky vakcíny.

Rozdiely v zaočkovanosti v jednotlivých okresoch sú podľa Mišíka „veľmi výrazné“. Zaočkovanosť prvou dávkou dosahuje od 21 % do 52 %, pri druhej dávke je ochrana na úrovni od 14 % do 32 %.

V rámci zahraničia je podľa neho znepokojujúca situácia vo Veľkej Británii, ktorej dominuje delta variant koronavírusu (predtým označovaný ako indická mutácia, pozn.).

„Ten postupne preniká aj do kontinentálnej Európy, aktuálne s najväčším zastúpením v Portugalsku,“ dodal. Práve Portugalsko sa od pondelka 21. júna zaradí medzi čierne krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko