Na hlavný obsah

Zlatá generácia Belgicka, francúzsky valec či obmenení Taliani. Kto sú favoriti ME 2020?

Slováci sa nedostanú zo skupiny, myslia si v zahraničí.

favoriti-me-vo-futbale-2020
Na snímke zľava futbalista Anglicka Harry Kane, hráči Portugalska Pepe a Cristiano Ronaldo a reprezentant Belgicka Romelu Lukaku.Foto: TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Na tohtoročných majstrovstvách Európy budú obhajovať titul hráči Portugalska. Historicky najúspešnejší Nemci a Španieli, ktorí majú zhodne po tri tituly, sa budú snažiť o osamostatnenie na čele rebríčka víťazov.

Kontinentálny šampionát sa dosiaľ hral 15-krát a priniesol 10 rozdielnych víťazov. Tradícia odlišných šampiónov či prekvapení z nedávnej minulosti môže pokračovať aj na EURO 2020. Favoritov na triumf bude viac, vybrali sme top 5 z nich.

Belgicko

Jedenástym šampiónom „starého kontinentu“ by sa mohli stať práve Belgičania. Lídri rebríčka FIFA za poslednú dekádu viackrát ukázali svoju silu na šampionátoch, ktorú pečatili bronzom na MS 2018.

Tím má k dispozícii zlatú generáciu, vďaka ktorej disponuje najmä kvalitou v strede poľa či v útoku. Kevin de Bruyne sa stal druhý raz po sebe najlepším hráčom v Premier League podľa hráčskej asociácie, Romelu Lukaku je jeden z najlepších útočníkov v Taliansku a nemožno opomenúť mená ako Eden Hazard, Yannick Carrasco či Toby Alderweireld.

Tím trénera Roberta Martíneza sa vyznačuje predovšetkým ofenzívnym futbalom v rozložení 3-4-3, dominanciou v držaní lopty a peknými útočnými kombináciami. Ich koncepčný štýl hry má myšlienku, vyznačuje sa stabilitou a dobrou chémiou v mužstve.

Problémom môže byť mierne prestarnutá obrana. „Top tím svetového rebríčka je naplnený útočným talentom, tréner Martínez však musí ochrániť starnúce zadné rady,“ napísal v analýze denník The Guardian.

Najväčšie hviezdy: Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois

Francúzsko

Rovnako ako pred 20 rokmi, aj teraz môže v ich prípade po zisku titulu majstra sveta nasledovať aj prvenstvo na majstrovstvách Európy. Zverenci Didiera Deschampsa by zo svojej nominácie vedeli vyskladať dve rovnako kvalitné a hviezdami nabité jedenástky.

Pred štyrmi rokmi sa Francúzi dostali do finále ME, a to pritom nemali v zálohe geniálneho a neúnavného N’Gola Kantého, rýchleho mladého krídelníka Kyliana Mbappého či dlhodobo jedného z najlepších hrotových útočníkov na svete Karima Benzemu.

Na každej pozícii majú silné meno a vyznačujú sa pragmatickým futbalom, ktorý je síce ofenzívny, nie však vždy na pohľad atraktívny. „Kvalita hry a jej atraktívnosť je otázna, avšak v kľúčových dueloch víťazí ich kolektívna viera v úspech, klinicky presné zakončenia a individuálna kvalita,“ píše Guardian.

Rozhodujúcim v ich prípade môže byť stabilný káder, ktorý sa po MS 2018 výraznejšie nezmenil a taktiež skúsenosti či skvelá defenzíva.

Najväčšie hviezdy: Karim Benzema, Kylian Mbappé, N’Golo Kanté

Portugalsko

Súčasný držiteľ titulu nebude chcieť len tak pustiť trofej z rúk. Brániť ho bude nesmierne skúsené stopérske duo Jose Fonte – Pepe, ktoré doplní najlepší obranca Premier League za minulú sezónu Ruben Días.

„Selecao“ sa celkovo vyznačuje nesmiernou kvalitou na každom poste. Keď sa pred štyrmi rokmi stalo majstrom Európy, nemalo v strede zálohy lídra Manchestru United Bruna Fernandesa či opory ofenzívy Bernarda Silvu a Joaa Félixa.

Najväčšia hviezda Portugalcov Cristiano Ronaldo sa pokúsi o prekonanie veľkých rekordov. Ak na EURO 2020 skóruje, dostane sa s 10 gólmi na čelo historického rebríčka top strelcov šampionátu. Na dosah má aj métu najviac gólov v reprezentačnom drese. Má ich na konte 104, kým rekordér Ali Daei z Iránu 109.

„Tréner Fernando Santos musí vybrať tú najlepšiu jedenástku a zmanažovať chémiu v mužstve. Veľké mená samotné turnaje nevyhrávajú,“ pripomenul magazín FourFourTwo.

Najväčšie hviezdy: Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Bernardo Silva

Anglicko

De facto domáci tím. Ak by Angličania vyhrali svoju skupinu a dostali sa do finále, odohrali by šesť zo siedmich zápasov v londýnskom Wembley, pripomína portál goal.com. Ikonický stánok nebude jedinou zbraňou Angličanov.

Tou je množstvo vychytených gólostrelcov a skutočne hviezda zostava vpredu na čele s Harrym Kaneom, Jadonom Sanchom, Marcusom Rashfordom či Masonom Mountom.

Menšie problémy môžu Angličanom narobiť problémy so zdravím u Jordana Hendersona či obrancu Harryho Maguirea, toho by však mali pohotovo suplovať Kyle Walker a John Stones. Zahraničné médiá napriek tomu pripomínajú možnú slabinu v obrane.

Keď sa reprezentanti krajiny „troch levov“ dostali do semifinále MS 2018, bolo to veľké prekvapenie. Teraz sú očakávania jasne vyššie. „Krajina má tendencie nenaplniť vysoké očakávania, je tu však nádej, že najsilnejší tím Anglicka za poslednú dekádu ich môže naplniť,“ píše goal.

Najväčšie hviezdy: Harry Kane, Jadon Sancho, Jordan Henderson

Taliansko

Na MS 2018 ani len nepostúpili, za tri roky sa však veľa vecí zmenilo. Na lavičku Talianov sa dostal skúsený tréner Roberto Mancini, „squadra azzurra“ si prešla generačnou obmenou a s menej hviezdnymi menami namiešala výbornú chémiu.

Taliani od septembra 2018 neprehrali už v 25 zápasoch po sebe. V tomto roku majú z piatich zápasov päť víťazstiev so skóre 17:0. Tradične ich zdobí najmä výborná defenzíva s líderským duom Giorgio Chiellini – Leonardo Bonucci a skvelé taktizovanie v zadných radoch či odstavovanie súpera od lôpt.

„S podporou domáceho prostredia v Ríme a s Mancinim na lavičke určite patria medzi favoritov,“ zhodnotili redaktori rakúskeho portálu ORF.

Domáce prostredie budú mať k dispozícii už v prvom zápase v piatok (11. 6.), keď nastúpia proti Turecku v Ríme.

Najväčšie hviezdy: Giorgio Chiellini, Marco Verratti, Ciro Immobile

Čierne kone

Za veľkého favorita sa dá určite považovať aj tradičné turnajové Nemecko, ktoré tiež z veľkej časti obmenilo generáciu hráčov. Zdá sa však, že odchádzajúci tréner Joachim Löw už nebude mať čím prekvapiť a Nemcov navyše čaká účasť v skupine smrti proti Francúzom a Portugalcom.

Šancu na triumf majú určite aj Španieli, ktorí budú jedným z vyzývateľov Slovákov v E-skupine. Zvíťazili však len v troch z ostatných ôsmich zápasov. Navyše, kapitán reprezentácie Busquets a rovnako aj obranca Llorente mali pozitívny test na koronavírus a v kádri môže dôjsť k výrazným zmenám.

Prekvapiť by mohli vicemajstri sveta Chorváti, mladý káder Holanďanov či vo forme hrajúci Dáni a Švédi. Goal radí medzi top 10 favoritov aj Turecko.

Aké sú šance Slovákov?

Zverenci Štefana Tarkoviča sa na EURO 2020 dostali cez baráž. V skupine a následne i v príprave svojimi výkonmi neohúrili. Naposledy uhrali dve remízy – proti Rakúšanom (0:0) a Bulharom (1:1). Problémom „sokolov“ je najmä vytváranie šancí a strieľanie gólov.

Kapitán SR Marek Hamšík sa len nedávno vystrábil zo zranenia počas krátkej anabázy v Göteborgu, motor zálohy Stanislav Lobotka pravidelne nehráva v Neapole, čo platí o viacerých hráčoch a za skutočné opory a hviezdy tímu tak možno považovať najmä stopéra Milana Škriniara a brankára Martina Dúbravku.

Goal označil Slovensko za druhého najväčšieho outsidera ME. Za ním je len Fínsko. „Posledné výsledky značia, že priveľkou hrozbou na turnaji zrejme nebudú. Hamšík už vo veku 33 rokov nie je tým hráčom, ktorým býval. Koniec v skupinovej fáze je pravdepodobný,“ napísal portál.

Web ORF tiež zahrnul Slovákov do druhej kategórie mužstiev, ktoré by nemali postúpiť ani do osemfinále. „Slovensko patrí k outsiderom záverečného turnaja ME. Jeho najväčšia hviezda Marek Hamšík je už dávno za zenitom.“

„Mužstvo má aj hviezdneho obrancu Škriniara. Na prvý pohľad sa javí kompaktne a určite sa pobije o svoju šancu najmä proti Poliakom a Švédom. Na postup zo skupiny by to však stačiť nemalo,“ napísal spomenutý zdroj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport