Na hlavný obsah

Zmena pohlavia? Nie je problém. Španielsko ju chce umožniť ľuďom od 14 rokov

Návrh zákona by zmenu umožnil bez lekárskej diagnózy.

Zmena pohlavia? Nie je problém. Španielsko ju chce umožniť ľuďom od 14 rokov
Účastníci dúhového pochodu v Madride. Foto: SITA/AP

V Španielsku chcú všetkým ľuďom od 14 rokov umožniť oficiálnu zmenu pohlavia a mena aj bez lekárskej diagnózy a hormonálnej terapie. Príslušný návrh zákona v utorok (29. 6.) odsúhlasila vláda, uviedla agentúra Reuters.

Nový zákon má uľahčiť život transrodovým osobám a umožniť všetkým zmenu pohlavia v oficiálnych záznamoch len na základe vlastného rozhodnutia, a to bez nutnosti podstupovať lekárske vyšetrenie alebo posúdenie psychológom či sexuológom.

Deti od 14 do 16 rokov budú na oficiálnu zmenu pohlavia potrebovať súhlas rodičov.

Aktivisti a niektorí rodičia transrodových detí sa sťažujú, že vláda sa v návrhu zákona drží príliš späť. Pripomienky sú však aj opačného rázu, a to napríklad od niektorých feministických združení, ktoré tvrdia, že nový zákon podkopáva postavenie žien a zahmlieva koncept biologického pohlavia, napísala agentúra Reuters.

Ak zákonodarcovia napokon kontroverznú normu schvália, pripojí sa Španielsko k hŕstke krajín, ktoré svojim občanom dávajú plnú slobodu identifikovať sa s akýmkoľvek pohlavím bez nutnosti lekárskych posudkov a zákrokov.

Žiadosti o oficiálnu zmenu pohlavia musia úrady podľa zákona vyhovieť rýchlo, najneskôr do štyroch mesiacov. Ak si žiadateľ rozhodnutie rozmyslí, môže ho ľahko stiahnuť v priebehu polročnej lehoty. Potom už musia o veci rozhodnúť súdy, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet