Na hlavný obsah

Zmluva Slovenskej pošty so spoločnosťou Lama SK je podľa Doležala v súlade so zákonom

Smer pre ňu hovorí o odvolávaní Matoviča.

Zmluva Slovenskej pošty so spoločnosťou Lama SK je podľa Doležala v súlade so zákonom
Na snímke tvoriaci sa rad pred pobočkou Slovenskej pošty. Foto: TASR

Miliónový kontrakt, ktorý Slovenská pošta uzatvorila so súkromnou strážnou službou Lama SK, neobchádza podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) žiadne zákony.

Opozícia, no aj časť koalície, poukazuje na viaceré indície, ktoré majú SBS-ku spájať s exriaditeľom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom.

Súčasný kajúcnik obvinený z vydierania či podporovania zločineckej skupiny už v minulosti opakovane odmietol spájanie s touto spoločnosťou. Opozícia vidí v prípade štátnu korupciu.

Najnižšia cena v tendri

SBS-ku vyberala štátna pošta cez elektronickú aukciu ešte vlani. Tender nešiel úplne hladko.

Pre námietky uchádzačov sa natiahol a kontrolovali ho nielen Úrad pre verejné obstarávanie, ale viackrát aj ministerstvo dopravy.

Pošta napokon vyhlásila víťaza, ktorý ponúkol najnižšiu cenu – necelých desať miliónov eur za štyri roky stráženia poštárskych budov.

Do súkromníka sa najskôr oprela opozícia. Podľa sociálnych demokratov má k SBS-ke blízko Makó v súčasnosti spolupracujúci s políciou.

Na základe jeho výpovedí skončili vo väzbe viacerí vplyvní nominanti Smeru-SD.

So strážnou službou má však problém aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

„Nevidím veľký rozdiel v tom, či objekty pošty bude chrániť Bonul Bödörovcov alebo Lama Makóovcov. Z hľadiska bezpečnostných záujmov Slovenska to považujem za problém,“ skonštatoval Grendel v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko. 

Lama – Lajo Makó?

Makó v minulosti odmietol, že by s SBS-kou mal niečo spoločné, resp. mal v nej podiel.

V roku 2019 portál Aktuality zverejnil, že Makó prenajímal SBS-ke areál v Jelenci, v tom čase v spoločnosti pracovala aj jeho vtedajšia partnerka, a to na pozícii finančnej riaditeľky.

Opozícia predkladá aj ďalšiu domnienku. „Lama, okrem toho je to Lajo Makó, skratka jeho prvého a druhého mena,“ vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

V protischránkovom aj obchodnom registri figuruje ako konateľ spoločnosti Lama SK Boris Reken.

V minulosti uviedol, že názov vymyslel ešte jeho otec ako vtip, keďže lama je zviera. Nedávne slová predsedu Smeru teraz odmietol a ohradil sa proti nim s tým, že situáciu budú riešiť právnici.

„Takéto tvrdenia dehonestujú dobré meno spoločnosti a ohrozujú jej konkurencieschopnosť na trhu,“ zdôraznil Reken.

Slovenská pošta sa v reakcii ohradila proti akýmkoľvek obvineniam zo strany politického subjektu z netransparentného postupu pri realizácii verejnej súťaže na výkon strážnej služby.

Doležal: Musíme rešpektovať zákony

Minister dopravy, pod ktorého pošta spadá, tvrdí, že uzatvorená zmluva je zákonná a je v poriadku. A to napriek tomu, že ju opozícia, ako aj časť koalície, žiadajú vypovedať.

„Za súčasných podmienok jednoducho nie je možné vylúčiť spoločnosť len preto, že to niekto chce, alebo že je na to spoločenská objednávka. Musíme zostať pri zemi a musíme rešpektovať zákony o verejnom obstarávaní a vôbec zákony ako také,“ uviedol Doležal.

Opozícia sa chystá otvoriť tému na pôde parlamentu. Smer v stredu (23. 6.) podal návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Na nej chce požiadať vládu, aby zabezpečila, že Slovenská pošta okamžite odstúpi od zmluvy so spoločnosťou Lama SK.

V prípade, že program mimoriadnej schôdze nebude schválený, Smer je pripravený podporiť schôdzu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorého považuje za „organizátora pogromu na opozíciu a totálneho zneužívania trestného práva a štátnej moci“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko