Na hlavný obsah

Zomrel jeden z otcov modernej medicíny Richard Ernst

Venoval sa jadrovej magnetickej rezonancii.

Vo veku 87 rokov zomrel švajčiarsky vedec Richard Ernst, ktorému v roku 1991 udelili Nobelovu cenu za chémiu. Ocenenie získal za výskum spektroskopie v oblasti jadrovej magnetickej rezonancie (NMR).

Informovala o tom v utorok (8. 6.) tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na univerzitu ETH Zürich. Ernst zomrel v piatok (4. 6.) v meste Winterthur na severe Švajčiarska, kde sa v roku 1933 narodil.

Vedci používajú jeho metódu na určovanie trojrozmernej štruktúry molekúl. „Bez neho si nemožno predstaviť modernú medicínu,“ vyhlásila zürišská univerzita.

Ernst v 50. rokoch študoval chemické inžinierstvo na ETH v Zürichu a v roku 1962 získal doktorát z fyzikálnej chémie. Predtým, ako sa vrátil na ETH ako profesor, pracoval v súkromnom sektore v Spojených štátoch.

Richard Ernst získal Nobelovu cenu „za zásluhy o vývoj metodiky jadrovej magnetickej rezonančnej spektroskopie s vysokým rozlíšením“, uvádza AFP.

„Spektroskopia NMR sa za uplynulých 20 rokov vyvinula v azda najdôležitejšiu inštrumentálnu meraciu techniku v chémii,“ dodala uviverzita vo vyhlásení.

Ernst bol jedným z ôsmich švajčiarskych vedcov, ktorí získali Nobelovu cenu za chémiu. Okrem tohto ocenenia bol laureátom 17 čestných doktorátov.

Richard Ernst po sebe zanechal manželku a tri deti, uviedla švajčiarska tlačová agentúra ATS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet