Na hlavný obsah

Zomrel posledný žijúci sovietsky osloboditeľ tábora Auschwitz

Siahal na storočnicu.

Zomrel posledný žijúci sovietsky osloboditeľ tábora Auschwitz
Na snímke jeden z osloboditeľov tábora Osvienčim - sovietsky vojak David Dushman. Foto: TASR/AP

Vo veku 98 rokov skonal David Dushman, posledný žijúci sovietsky vojak podieľajúci sa na oslobodení nacistického tábora smrti Auschwitz neďaleko Osvienčimu. V nedeľu (6. 6.) to potvrdila židovská komunita v nemeckom Mníchove a Hornom Bavorsku.

Dushman naposledy vydýchol v sobotu (5. 6.) v mníchovskej nemocnici, symbolicky v predvečer 77. výročia vylodenia spojencov v Normandii. „Každý svedok histórie predstavuje stratu, ale rozlúčka s Davidom Dushmanom je obzvlášť bolestivá,“ uviedla bývalá šéfka nemeckej Ústrednej rady Židov Charlotte Knoblochová.

Zničil elektrický plot

Ako mladý vojak Červenej armády zrovnal so zemou elektrický plot okolo notoricky známeho koncentračného tábora v južnom Poľsku svojím tankom. Neskôr pripustil, že spolu s ďalšími vojakmi si v tej chvíli neuvedomili dôležitosť toho, čo sa stalo v Auschwitzi.

„Všade boli kostry. Obklopovali budovy, sedeli, ležali medzi mŕtvymi. Strašné. Hneď sme im podali všetky konzervy, čo sme mali a okamžite sme šli ďalej – loviť fašistov,“ spomínal Dushman v roku 2015 počas rozhovoru pre mníchovský denník Süddeutsche Zeitung.

Nacisti v rokoch 1940 až 1945 zavraždili v Osvienčime viac ako milión ľudí, väčšinou Židov deportovaných z rôznych kútov Európy.

Prežil ako jeden z hŕstky

Samotný Dushman bol predtým počas druhej svetovej vojny súčasťou viacerých vojenských operácií vrátanie bitiek pri Stalingrade a Kursku. Trikrát bol vážne zranený, ale napokon prežil vojnu – ako jeden zo 69 vojakov divízie, ktorá mala pôvodne 12 000 členov.

Po vojne pôsobil Dushman štyri dekády ako tréner ženského národného šermiarskeho družstva Sovietskeho zväzu a na olympijských hrách 1972 bol svedkom útoku na izraelských športovcov.

Pravidelne oprašoval svoje vojenské vyznamenania, aby sa mohol zúčastňovať na stretnutiach veteránov a pripomínať mladším generáciám hrôzy holokaustu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet