Na hlavný obsah

Afganská vláda vyhlásila nočný zákaz vychádzania, chce obmedziť pohyb Talibanu

Jeho ofenzíva trvá už dva mesiace.

Afganská vláda vyhlásila nočný zákaz vychádzania, chce obmedziť pohyb Talibanu
Príslušník afganských bezpečnostných zložiek kontroluje zbraň na kontrolnom stanovišti v okolí Zelenej zóny, v ktorej sa nachádzajú zahraničné veľvyslanectvá v Kábule v utorok 25. mája 2021. Foto: TASR/AP

Afganská vláda v sobotu (24. 7.) vyhlásila zákaz nočného vychádzania takmer v celej krajine, výnimku má len Kábul a ďalšie dve provincie. S odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra o tom informovala agentúra AFP. Tá zároveň pripomína, že vláda čelí dva mesiace rozsiahlej ofenzíve hnutia Taliban.

„Vyhlasujeme zákaz nočného vychádzania v 31 provinciách, aby sme obmedzili násilie a pohyb Talibanu,“ uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení. Zákaz sa netýka Kábulu a provincií Pandžšír a Nangarhár na severovýchode, respektíve na východe krajiny. Zákaz platí od 22: 00 do 04: 00 miestneho času (od 19: 30 do 01: 30 SELČ).

Taliban ofenzívu začal na začiatku mája a sústreďuje sa v nej na afganské bezpečnostné zložky. Zahraničné jednotky z Afganistanu postupne odchádzajú, definitívne stiahnuté by mali byť do konca augusta.

Taliban podľa AFP ovláda značnú časť vidieckych oblastí. Afganská armáda mu nekladie veľký odpor a má teraz kontrolu predovšetkým nad provinčnými strediskami a hlavnými cestnými ťahmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet