Na hlavný obsah

Afganské ozbrojené zložky bojujú s Talibanom o strategické mesto

Ide o kľúčový bod na hraniciach s Pakistanom.

Afganské ozbrojené zložky bojujú s Talibanom o strategické mesto
Vojenská letecká základňa v afganskom meste Bagram. Foto: TASR/AP

Afganská armáda a polícia v piatok (16. 7.) začali bojovať o strategické mesto Spin Buldak pri pakistanskej hranici. V stredu (14. 7.) ho dobyli oddiely povstaleckého hnutia Taliban. O začatí ofenzívy s odvolaním sa na policajného hovorcu informovala agentúra AFP.

„Armáda a polícia začali spoločnú operáciu na oslobodenie Spin Buldaku. Jednotky sa dostali na spinbuldacké námestie,“ povedal hovorca polície provincie Kandahár Džamál Nasír Bárakzaj.

Miestni obyvatelia potvrdili, že sa v blízkosti trhoviska bojuje. „Vojaci vstúpili na trhovisko a Taliban sa stiahol. Práve teraz tam prebiehajú ťažké boje,“ povedal obyvateľ mesta Mohammad Záhir.

Spin Buldak leží asi 30 kilometrov od hranice a je to kľúčový bod na trase vedúcej na hlavný hraničný priechod. Poskytuje prístup z Kandaháru do pakistanskej provincie Balúčistan, kde má vedenie Talibanu po desaťročia svoju základňu. Hnutie z tejto provincie tiež pravidelne vysiela rezervných bojovníkov k operáciám do Afganistanu.

Taliban sa v posledných mesiacoch zmocnil veľkej časti afganského územia a má v rukách aj kľúčové priechody na hraniciach s Iránom, Turkménsko a Tadžikistan.

Podnetom vojnového ťaženia Talibanu bolo vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena o postupnom sťahovaní vojakov Spojených štátov a NATO zo základní v Afganistane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet