Na hlavný obsah

Africké krajiny zničili 450 000 dávok vakcín proti covidu. Nestihli ich včas minúť

Dôdom sú podľa nich meškajúce dodávky vakcín.

Africké krajiny zničili 450 000 dávok vakcín proti covidu. Nestihli ich včas minúť
Storočná obyvateľka vidieka neďaleko hlavného mesta Zimbabwe. Do mesta to má ale vo svojom veku príliš ďaleko, a to aj v prípade, že by mala ísť na očkovanie. Foto: SITA/AP

V deviatich afrických štátoch zničili 450 000 dávok vakcín proti covidu. Oznámila to v piatok (16. 7.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej sú príčinou meškajúce dodávky vakcíny firmy AstraZeneca.

Z 1,3 miliardy Afričanov je plne zaočkovaných 18 miliónov ľudí, uviedla agentúra Reuters. Minulý týždeň na tomto kontinente vzrástol počet úmrtí spojených s covidom o 43 percent.

Tempo očkovania v Afrike je pomalé:

Podľa správy WHO v nemocniciach v afrických krajinách dochádzajú k zásoby kyslíka a chýbajú lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Dodávky vakcín meškajú. Nestíhajú ich tak použiť, kým exspirujú

Richard Mihigo, ktorý vo WHO zodpovedá za imunizačný program, povedal, že v Afrike sa očkuje hlavne látkou od AstraZenecy. Firma ale podľa neho dodáva očkovacie látky s oneskorením, takže v niektorých prípadoch ich nestíhajú použiť pred exspiráciou.

Podľa BBC nepoužité vakcíny zničili v Malawi, Južnom Sudáne, Libérii, Mauritánii, Gambii, v Siera Leone, Guinei, Kongu a na Komorách. Malawi muselo dodávky zničiť už v máji.

WHO zároveň vyzvala africké krajiny, aby začali očkovať hneď, ako vakcíny dorazia, a aby vykonávali lepšiu informačnú kampaň.

Na kontinente udiera tretia vlna pandémie

Úmrtnosť, ktorá hovorí o pomere úmrtí k počtu infikovaných, je v Afrike na úrovni 2, 6 percent, zatiaľ čo svetovo je to 2, 2 percenta.

Riaditeľka oddelenia WHO pre africký región Matshidiso Moetiová povedala, že tretia vlna epidémie ochorenia COVID-19, ktorá je teraz v Afrike, nabrala zničujúci smer.

Pribúdanie infikovaných sa dáva do súvislosti s variantom delta, ktorý sa šíri v 21 afrických krajinách. Minulý týždeň zomrelo na kontinente v dôsledku covidu 6 273 ľudí, čo je len o jedno percento menej ako týždenná úmrtnosť na vrchole predchádzajúcej vlny v januári.

Podľa WHO najviac ľudí zomiera v Namíbii, Juhoafrickej republike, Tunisku, Ugande a Zambii. Infikovaných je viac ako šesť miliónov ľudí, pričom milión ich pribudol za jediný mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet