Na hlavný obsah

Agenti ruských tajných služieb zadržali estónskeho diplomata

Podľa Tallinu ide o provokáciu.

Agenti ruských tajných služieb zadržali estónskeho diplomata
Sídlo hlavnej budovy Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) v centre Moskvy. Foto: TASR/AP

Agenti ruskej tajnej služby FSB zadržali v utorok (6. 7.) v Petrohrade estónskeho konzula, ktorý podľa nich získaval utajované skutočnosti od ruského občana. S odvolaním sa na FSB o tom informovala ruská tlačová agentúra TASS. Podľa Tallinu ide o provokáciu zo strany Moskvy.

FSB vo vyhlásení uviedla, že diplomata Marta Latteho chytili agenti priamo pri čine. Okrem toho služba nezverejnila podrobnosti o zadržaní. Dodala iba, že „takéto aktivity sú nezlučiteľné so štatútom diplomatického pracovníka a sú voči Rusku otvorene nepriateľské“.

„Voči zahraničnému diplomatovi sa budú uplatňovať opatrenia v súlade s normami medzinárodného práva,“ píše ďalej FSB vo vyhlásení.

„Obvinenia, že mal dokumenty podliehajúce utajeniu, sú absolútne nepodložené. Je to provokácia. Celý incident je zinscenovaný,“ oznámila agentúre Reuters hovorkyňa estónskeho ministerstva zahraničia.

Konzula podľa nej FSB zadržala na hodinu a pol, keď odchádzal z pracovnej schôdzky na petrohradskej univerzite.

„Myslíme si, že je to ďalší príklad toho, že si Rusko vybralo konfrontáciu namiesto zmeny negatívneho trendu vo vzťahoch s členskými štátmi EÚ,“ dodala estónska hovorkyňa.

Ruské vzťahy s európskymi štátmi v posledných mesiacoch poznačili viaceré diplomatické roztržky. S Ruskom si navzájom vyhostili diplomatov Taliansko, Bulharsko, Rumunsko a Česká republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet