Na hlavný obsah

Aj vakcínou Johnson & Johnson sa zrejme bude musieť očkovať dvakrát

Vedci skúmali aj ochranu pri kombinácii vakcín.

Aj vakcínou Johnson & Johnson sa zrejme bude musieť očkovať dvakrát
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Vakcínou Johnson & Johnson sa zrejme tiež bude musieť očkovať dvakrát. Vyplýva to z vedeckých štúdií Spojeného kráľovstva, v ktorom prevláda delta mutácia koronavírusu. Jedna dávka akejkoľvek vakcíny totiž podľa britských odborníkov poskytuje ochranu len na 33%. Objavili, ktorá kombinácia dvoch vakcín poskytuje najvyššiu ochranu.

Potrebné sú dve dávky

Britskí vedci prišli na to, že pred delta mutáciou koronavírusu vakcína Pfizer chráni na 88% a AstraZeneca na 60%. Podľa odborníkov to stále stačí na ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, a teda aj pred hospitalizáciou. Potrebné sú však obe dávky. Ak majú ľudia iba jednu – jej účinnosť je asi 33%.

Virologička zo Slovenskej akadémie vied Tatiana Betáková hovorí, že najnižšiu ochranu preto logicky poskytuje jednodávková vakcína Johnson & Johnson. „Preto sa teraz prišlo s tým, že aj Johnson & Johnson sa bude dávať v dvoch dávkach, aby sa dosiahla ochrana 90 %,“ ozrejmila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kombinácia vakcín

Kvôli skupine ľudí, ktorí mali po prvej dávke niektorej z vakcín silnú alergickú reakciu alebo nezvyčajné nežiadúce účinky, sa vo svete začalo pristupovať ku kombinácii dvoch rôznych očkovacích látok. Vedci vo Veľkej Británii preto testovali 4 kombinácie vakcín AstraZeneca a Pfizer.

„Po štvortýždňovom odstupe dosahuje jednoznačne najvyššiu hladinu bielkovinových protilátok kombinácia Pfizer a Pfizer, ale najvyššiu bunkovú odpoveď s veľmi dobrou protilátkovou odpoveďou sa dosahuje po kombinácii Astra a Pfizer,“ vysvetlil klinický imunológ a alergiológ Jozef Virčík. Dodal, že dve dávky akejkoľvek vakcíny poskytujú dostatočnú ochranu.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) pripustil, že kombinácia vakcín je v niektorých prípadoch možná aj na Slovensku. „Ak lekár povie, že táto vakcína nie je pre človeka zo zdravotných dôvodov možná, tak je možné potom očkovať aj inou vakcínou,“ vyjadril sa.

Problémom podľa neho zatiaľ je, ako dostať do certifikátu dve rôzne dávky vakcíny. „Keď sa to vyrieši, spustíme to,“ povedal minister s tým, že ide o otázku dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet