Na hlavný obsah

Ak bude Taliban vo vláde, budeme s nimi spolupracovať, vyhlásil britský minister obrany

Stane sa tak za určitého predpokladu.

Ak bude Taliban vo vláde, budeme s nimi spolupracovať, vyhlásil britský minister obrany
Na snímke vľavo predstavitelia hnutia Taliban a vpravo minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Spojené kráľovstvo bude spolupracovať s Talibanom, ak bude v afganskej vláde. Povedal to britský minister obrany Ben Wallace v rozhovore pre denník The Daily Telegraph. Minister však upozornil, že britská vláda prehodnotí vzťah, ak bude Taliban vážne porušovať ľudské práva.

„Nech bude v danej chvíli kabinet akýkoľvek, britská vláda s ním bude spolupracovať za predpokladu, že bude dodržiavať určité medzinárodné normy,“ povedal Wallace. Varoval však, že vláda vzťah prehodnotí, „ak sa budú správať spôsobom, ktorý bude vo vážnom rozpore s ľudskými právami“.

Taliban, ktorý vládol Afganistanu v rokoch 1996 až 2001, bojoval nasledujúcich 20 rokov proti vláde v Kábule, podporovanej Západom.

Povzbudené odchodom koaličných vojakov, ktorí majú krajinu opustiť do septembra, sa hnutie opätovne zmocňuje rozsiahlych území. Taliban pred týždňom vyhlásil, že ovláda 85 % afganského územia.

Wallace v rozhovore pripustil, že spolupráca Británie s Talibanom bude kontroverzná. Hnutie pritom podľa neho zúfalo potrebuje medzinárodné uznanie.

„Potrebujú uvoľniť financovanie a podporu budovania krajiny, a to nepôjde s nasadenou teroristickou kuklou,“ povedal Wallace. „Musíte byť partnerom pre mier, inak riskujete izoláciu. Izolácia ich zaviedla tam, kde boli v poslednom čase,“ dodal minister.

Wallace vyzval Taliban aj afganského prezidenta Ašrafa Ghaního, aby spolupracovali, a po desiatkach rokov konfliktu tak krajine priniesli stabilitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet