Na hlavný obsah

Aký režim sa vzťahuje na deti pri návrate zo zahraničia?

Niektoré sa nemusia registrovať do eHranice.

Aký režim sa vzťahuje na deti pri návrate zo zahraničia?
Na archívnej snímke polícia kontrolujúca hraničný priechod Milhosť -Tornyosnémeti. Foto: TASR

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá vstúpila do platnosti v piatok 9. júla, definuje viaceré podmienky pre cestujúcich pri návrate zo zahraničia.

Pre deti do 12 rokov, ako aj kategóriu mladých od 12 do 18 rokov, platia rôzne pravidlá i špecifické výnimky nadväzujúce na povinnosti ich rodičov.

Deti do 12 rokov

Deti do 12 rokov sa nemusia registrovať v eHranici.

  • Ak prechádzajú hranice s nezaočkovanými členmi spoločnej domácnosti, nemusia sa po príchode na územie SR dať testovať na COVID-19. Karanténa im skončí vtedy, keď ostatným členom spoločnej domácnosti.
  • Ak prechádzajú hranice s členmi spoločnej domácnosti, z ktorých jeden je napríklad zaočkovaný a ďalší nezaočkovaný, deti zostávajú v karanténe s nezaočkovanými osobami. Domáca karanténa sa im skončí vtedy, keď ostatným nezaočkovaným členom spoločnej domácnosti.
  • Ak prichádzajú na územie SR letecky z krajín, ktoré nie sú uvedené vo vyhláške, na rozdiel od starších spolucestujúcich sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu.
  • Ak prechádzajú cez hranice v sprievode pendlerov alebo zahraničných Slovákov do 100 km, nemusia byť registrované v eHranici a nemusia mať negatívny výsledok PCR testu.

Mladí od 12 do 18 rokov

Všetci od 12 do 18 rokov sa v eHranici registrovať musia, stačí sa im však jedenkrát a táto registrácia im platí do 9. augusta (prechodné obdobie).

  • Ak sú zaočkovaní aspoň prvou dávkou vakcíny, hľadí sa na nich ako na zaočkovaných a po príchode na Slovensko nemusia ísť do karantény (prechodne do 9. augusta).
  • Ak nie sú zaočkovaní a prechádzajú hranice s členmi spoločnej domácnosti, z ktorých jeden je zaočkovaný a druhý nezaočkovaný, zostávajú v karanténe s nezaočkovanými osobami. Domáca karanténa sa im skončí vtedy, keď ostatným nezaočkovaným členom spoločnej domácnosti.
  • Ak prechádzajú cez hranice v sprievode pendlerov alebo zahraničných Slovákov do 100 km, musia byť registrovaní v eHranici pravidlom jednej registrácie do 9. augusta, ale nemusia mať negatívny výsledok PCR testu. Toto platí do 9. augusta (prechodné obdobie).
  • Ak prechádzajú cez hranice výlučne so zaočkovanými členmi spoločnej domácnosti (alebo členmi spoločnej domácnosti, na ktorých sa vzťahuje iná výnimka z karantény), povinnosť karantény sa na nich nevzťahuje. Toto pravidlo pre nich platí do 9. augusta.
  • Ak prechádzajú cez hranice bez sprievodu členov spoločnej domácnosti (napríklad rodičov), nie je pre nich povinná domáca karanténa. Karanténa nie je povinná ani pre členov spoločnej domácnosti. Toto platí do 9. augusta (prechodné obdobie).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko