Na hlavný obsah

Amnesty International protestovala v Maďarsku proti zákonu o ochrane pred pedofíliou

Kritici mu vyčítajú, že je zameraný proti komunite LGBTI.

Amnesty International protestovala v Maďarsku proti zákonu o ochrane pred pedofíliou
Protest Amnesty International v Budapeštu. Foto: SITA/AP

Postavením štvormetrového srdca v dúhových farbách pred maďarským parlamentom na budapeštianskom Kossuthovom námestí protestovala vo štvrtok (8. 7.) ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) proti novému maďarskému zákonu o ochrane pred pedofíliou, ktorý vyvolal veľkú nevôľu na medzinárodnej scéne a ktorý vstúpil vo štvrtok do platnosti.

Zákon označujú za homofóbny a transfóbny

Podľa spravodajského servera hvg.hu riaditeľ maďarskej pobočky AI Dávid Víg povedal, že Maďari chcú slobodnú a tolerantnú krajinu.

„Dnes vstúpil do platnosti homofóbny a transfóbny zákon Putinovho vzoru, ktorého cieľom je vymazať z verejnosti členov komunity LGBTI,“ dodal Víg s poznámkou, že táto právna norma podlým spôsobom spája trestné činy voči deťom so spoločenstvami LGBTI – spája vážny trestný čin s konsenzuálnym vzťahom dvoch ľudí.

Predseda maďarského parlamentu László Kövér označil tento zákon za jeden z najdôležitejších v uplynulých 12 rokoch a povedal, že „besnenie“ západoeurópskych politikov v súvislosti s ním je iracionálne a zakladá sa na ich vlastnej frustrácii.

„Likvidovanie právnej diskriminácie homosexuálov v Nemecku sa udialo iba nedávno, preto nie je dôvod na žiadne výčitky,“ dodal Kövér.

Budapešti hrozia právne následky

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu (7. 7.) vyzvala Maďarsko, aby pozmenilo svoj kontroverzný zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý je podľa kritikov zameraný proti komunite LGBTI a spôsobuje jej ďalšiu stigmatizáciu. Ak sa tak nestane, Budapešti hrozia podľa šéfky EK právne následky.

Maďarská vláda všetky obvinenia odmieta. Premiér Viktor Orbán argumentuje, že cieľom zákona je, aby právo určiť rozsah a spôsob sexuálnej výchovy detí mali výlučne ich rodičia. Zákon nie je podľa Orbána namierený proti homosexualite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet