Na hlavný obsah

Atentát na haitského prezidenta malo zosnovať 26 Kolumbijčanov a dvaja Američania

Haitská polícia mala 11 podozrivých zatknúť na taiwanskej ambasáde.

Atentát na haitského prezidenta malo zosnovať 26 Kolumbijčanov a dvaja Američania
Policajné auto vezie dvoch zadržaných mužov na policajnú stanicu v Port-au-Prince 8. júla 2021. Foto: TASR/AP

Dovedna 28 ľudí zosnovalo a spáchalo atentát na haitského prezidenta Jovenela Moisa. Vo štvrtok (8. 7.) o tom informovala haitská polícia s tým, že išlo o 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov s haitským pôvodom.

„Zatkli sme 15 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu. Traja Kolumbijčania boli zabití, zatiaľ čo ďalších osem je na úteku,“ oznámil na tlačovej konferencii šéf haitskej polície Léon Charles.

Ešte v stredu uvádzala haitská polícia, že zabití boli štyria podozriví, všíma si agentúra AFP a dodáva, že Charles túto nezrovnalosť novinárom nevysvetlil.

Šéf polície však povedal, že atentátnikom skonfiškovali zbrane a iné predmety. Dodal, že pokračuje pátranie po ďalších ôsmich útočníkoch.

Bývalí vojaci

Kolumbijský minister obrany Diego Molano uviedol, že podľa doterajšieho vyšetrovania boli prinajmenšom šiesti členovia komanda, ktoré zavraždilo haitského prezidenta, bývalými kolumbijskými vojakmi.

„Prvotné informácie naznačujú, že ide o kolumbijských občanov, príslušníkov armády vo výslužbe,“ uviedol.

Minister dodal, že kolumbijskej polícii aj armáde nariadil, aby haitským úradom pomohla s vyšetrovaním prípadu.

Haiti požiadalo o pomoc s vyšetrovaním aj Spojené štáty, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Úkryt na veľvyslanectve

Taiwan v piatok (9. 7.) informoval, že 11 osôb podozrivých zo zosnovania vraždy na Moisa vniklo po atentáte do priestorov jeho veľvyslanectva na Haiti, polícia ich však zatkla.

Hovorkyňa taiwanského ministerstva zahraničných vecí Joanne Ouová uviedla, že ambasáda bola po vražde prezidenta v stredu zatvorená „z bezpečnostných dôvodov“.

„Na svitaní 8. júla zistila bezpečnostná služba veľvyslanectva, že skupina ozbrojených mužov vnikla na nádvorie ambasády. Príslušníci bezpečnostnej služby okamžite upovedomili personál veľvyslanectva aj haitskú políciu,“ povedala agentúre AFP.

„Na žiadosť haitskej vlády a tiež, aby pomohlo pri zadržaní podozrivých, udelilo veľvyslanectvo haitskej polícii povolenie na vstup do areálu ambasády,“ dodala.

„Polícia spustila operáciu okolo 16.00 h (22.00 h SELČ) a úspešne zatkla 11 podozrivých. Prebehlo to hladko,“ uviedla ambasáda vo vyhlásení, v ktorom zároveň atentát na haitského prezidenta označila za „krutý a barbarský“.

Taiwanská ambasáda v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince leží blízko súkromnej rezidencie Moiseho, v ktorej zavraždili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet