Na hlavný obsah

Austrálčan ušiel z hotelovej karantény vďaka lanu, ktoré si vyrobil z plachiet a obliečok

Polícii sa ho po niekoľkých hodinách podarilo chytiť.

Austrálčan ušiel z hotelovej karantény vďaka lanu, ktoré si vyrobil z plachiet a obliečok
Lano, ktoré si vytvoril muž, aby sa dostal z povinnej karantény. Foto: facebook/Western Australia Police Force

Priamo filmový útek pred povinnou karanténou v hoteli sa podaril mužovi v západoaustrálskom Perthe. V noci na utorok (20. 7.) sa spustil po lane zo zviazaných plachiet a obliečok. Dostal sa tak zo štvrtého poschodia ubytovacieho zariadenia, polícia ho ale napokon o niekoľko hodín neskôr chytila, uviedla s odvolaním sa na bezpečnostné zložky agentúra Reuters.

Mužovi, ktorý na západné pobrežie Austrálie priletel národnou linkou z Brisbane, po pristátí zamietnutli dokumenty potrebné na vstup. Štát Západnej Austrálie má rovnako ako ostatné austrálske štáty prísne hraničné kontroly z dôvodu rizika šírenia koronavírusu z ostatných častí krajiny.

Muž dostal nariadené, aby do 48 hodín opustil štát, následne ho odviezli do karantény v hoteli. V utorok skoro ráno miestneho času (v pondelok večer SELČ) však „vyliezol z okna svojej izby na štvrtom poschodí, a to za použitia lana zviazaného z posteľnej bielizne. Z miesta následne ušiel,“ uviedla polícia štátu Západnej Austrálie na facebooku, kde zverejnila aj fotografie provizórneho lana.

Polícii sa ho podarilo chytiť na druhej strane Perthu asi o osem hodín neskôr a rovno si vypočul obvinenia z neuposlúchnutia nariadenia. Jeho identitu bezpečnostné zložky neuverejnili, iba uviedli, že má 39 rokov a má negatívny test na koronavírus.

Austrália od začiatku epidémie registruje výrazne menej nakazených aj zosnulých v súvislosti s covidom ako iné vyspelé krajiny. Čiastočne k tomu prispeli aj veľmi prísne pravidlá na medzinárodných aj vnútroštátnych hraniciach.

Nariadenie povinnej hotelovej karantény po príchode zo zahraničia, alebo z austrálskych štátov s vyšším rizikom nákazy ale viedlo aj k viacerým útekom. Obvineniu čelí napríklad žena, ktorá tento mesiac v meste Cairns na severovýchode Austrálie pri pokuse o útek z karantény zošplhala cez dva balkóny a rozrazila dvere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet