Na hlavný obsah

Austrália stiahla z Afganistanu všetkých svojich vojakov

Za posledných 20 rokov bolo v krajine 39 000 austrálskych vojakov.

Austrália stiahla z Afganistanu všetkých svojich vojakov
Vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP

Austrálsky minister obrany Peter Dutton v nedeľu potvrdil, že Austrália stiahla z Afganistanu svojich posledných vojakov, informovala agentúra AFP.

Austrália v apríli oznámila, že do septembra stiahne svojich zostávajúcich vojakov v súlade s rozhodnutím USA ukončiť v Afganistane vojenské operácie.

Dutton pre televíziu Sky News uviedol, že posledných 80 členov podporného personálu opustilo Afganistan „v posledných týždňoch“.

„To neznamená, že nebudeme súčasťou vojenských akcií s USA tam, kde to budeme považovať za súčasť nášho národného záujmu alebo záujmu našich spojencov,“ povedal.

Samovraždy vojakov

Za posledných 20 rokov Austrália nasadila v Afganistane 39 000 vojakov v operáciách vedených USA a NATO proti militantnému hnutiu Taliban a iným teroristickým skupinám.

Táto misia stála krajinu miliardy dolárov a životy 41 austrálskych vojakov.

Účasť na operácii v Afganistane vyvolala na domácej scéne kontroverzie. Skupiny združujúce veteránov tlačili na vládu, aby začala formálne vyšetrovanie vysokého počtu samovrážd medzi vojakmi.

Armáda a polícia tiež vyšetrujú obvinenia, že niektorí príslušníci elitných jednotiek sa v Afganistane dopustili vojnových zločinov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet