Na hlavný obsah

Austrália zaznamenala prvé úmrtie na covid od začiatku roka

V Sydney pre nové prípady zrejme predĺžia uzáveru.

Austrália zaznamenala prvé úmrtie na covid od začiatku roka
Ilustračná snímka - bežec pred budovou opery v Sydney. Foto: TASR/AP

Austrália zaznamenala prvé úmrtie v súvislosti s covidom od začiatku tohto roka. V nedeľu 11. júla to oznámila premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová.

V štáte, ktorého hlavným mestom je Sydney, zaznamenali tiež ďalšie najvyššie číslo nových prípadov – 77 za posledných 24 hodín.

Podľa premiérky je preto pravdepodobné, že predĺžia uzáveru hlavného mesta.

Striktné obmedzenie v Sydney, kde žije približne päť miliónov ľudí, platia od konca júna a úrady ich už predĺžili. Úrady opätovne obyvateľov vyzvali, aby zostali doma a nestýkali sa s členmi iných domácností

Berejiklianová sa obáva, že počty nakazených budú ďalej rásť. „Predpovedám, že zajtra číslo (prípadov) v Novom Južnom Walese prekročí 100,“ uviedla.

Austrálske médiá uviedli, že na covid zomrela žena, ktorej bolo vyše deväťdesiat rokov. Zrejme nebola očkovaná a nakazila sa v domácnosti.

Pomalá vakcinácia

Uzávery, rýchle dohľadávanie kontaktov a dodržiavanie rozstupov pomohli Austrálii potlačiť predchádzajúce ohniská nákazy a udržať počet nakazených v porovnaní s inými vyspelými štátmi relatívne nízky.

Tamojšie úrady doteraz zaznamenali 31 000 prípadov nákazy a 911 úmrtí. Úspechu však teraz stojí v ceste pomalá vakcinácia. Plne zaočkovaných je v krajine, kde žije 25 miliónov ľudí, len osem percent populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet