Na hlavný obsah

Babiš: Premorenie krajiny koronavírusom bude našou výhodou

Experti s jeho názormi o protilátkach nesúhlasia.

Babiš: Premorenie krajiny koronavírusom bude našou výhodou
Český premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK/Dalibor Glück

Český premiér Andrej Babiš sa vo svojom najnovšom príhovore občanom na sociálnej sieti vyjadril, že vysoká miera ľudí infikovaných koronavírusom by mala byť pre Českú republiku výhodou.

Tvrdí, že veľké percento ľudí má v sebe protilátky, a tak aj bez očkovania môžu prispieť k rýchlejšej kolektívnej imunite.

Za tieto slová však zožal kritiku od odborníkov, že to tak nie je, a že ľudia po prekonaní choroby rýchlo protilátky strácajú. Jedinou istotou, aj keď nie 100-percentnou, je len očkovanie.

Nevýhoda výhodou

Premiér Babiš občanov upokojoval, že to, čo bolo počas pandémie nevýhodou Českej republiky, sa teraz zmení na výhodu. „Sme najpremorenejším národom na svete, takže tí, ktorí to prekonali, by mali mať výhodu, pokiaľ majú protilátky,“ spresnil Babiš.

Tento názor Babiša však odmietlo niekoľko odborníkov. Virologička Ruth Tachezy hovorí, že miera protilátok v tele a s ňou súvisiaca imunita nie sú ešte dostatočne preskúmané.

„V súčasnej chvíli nevieme akú hladinu protilátok potrebujeme, aby sme mali ochranu. S pánom premiérom teda nesúhlasím,“ vysvetlila Tachezy pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Babiš na pranieri

Virológ a parazitológ Jaroslav Flegr je voči premiérovi ešte kritickejší. „Myslím si, že politici by sa nemali pliesť do odborných záležitostí a mali by naslúchať ozajstným odborníkom. Hladina protilátok nehovorí v podstate nič,“ zdôraznil Flegr.

Na Babišovu adresu sa ozývajú kritické hlasy, že sa snaží zvýhodniť ľudí s vysokou mierou protilátok len preto, že jeho dcéru Vivien z tohto dôvodu odmietli zaočkovať.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch nedávno povedal, že v súvislosti s protilátkami žiadnu zmenu nechystajú. Protilátky v tele podľa ministra nie sú zárukou, že má človek dostatočnú ochranu proti vírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet