Na hlavný obsah

Bali vykázalo zahraničných turistov za porušenie pandemických pravidiel

Za nenosenie rúška ich posadili do lietadla a poslali domov.

Bali vykázalo zahraničných turistov za porušenie pandemických pravidiel
Turistka sa opaľuje s rúškom na tvári na pláži na indonézskom ostrove Bali. Foto: TASR/AP

Niekoľko zahraničných turistov v pondelok (12. 7.) vykázali z indonézskeho ostrova Bali za porušenie prísnejších pravidiel proti šíreniu koronavírusu. Tie platia v tejto obľúbenej dovolenkovej destinácii od minulého týždňa. Indonéziu totiž trápi dosiaľ najsmrtiacejšia vlna ochorenia COVID-19, píše tlačová agentúra AFP.

Nulová tolerancia

Troch návštevníkov zo Spojených štátov, Ruska a Írska posadili do lietadiel smerujúcich do ich domovských krajín. Predtým ich zadržali za nenosenie rúška na verejnosti, čím porušili novú politiku nulovej tolerancie voči takýmto prehreškom.

„Porušili tie najzákladnejšie pravidlá, vyžadujúce rúška, počas obdobia núdzových obmedzení,“ povedal Jamaruli Manihuruk, šéf úradu pre právo a spravodlivosť na Bali, ktorý dohliada na dodržiavanie prisťahovaleckých pravidiel.

Rusku, ktorá po pozitívnom teste odmietla ísť do samoizolácie, deportovali, keď už nemala v tele koronavírus, spresnil Manihuruk.

Prví vykázaní turisti

Títo štyria turisti sú prvými cudzincami vykázanými z Bali za porušenie sprísnených ostrovných pravidiel proti covidu. Ostrov posiaty plážami sa rozhodol zasahovať proti prípadom porušenia nariadení, pretože sa situácia vymkla spod kontroly.

Obmedzenia sú súčasťou prísnejších opatrení proti koronavírusu, ktoré Indonézia zaviedla minulý týždeň na Bali, ako aj v silne zasiahnutej metropole Jakarta a po celom husto zaľudnenom ostrove Jáva, kde prudký nárast infekcií spôsobil preplnenosť nemocníc.

Bali je menej zasiahnuté pandémiou než niektoré iné časti Indonézie, ale nové infekcie a úmrtia sú aj tam na vzostupe. Ostrov hlásil celkovo 56 000 prípadov infikovaných a 1 648 úmrtí.  

Od turistického ruchu závislé Bali, ktoré zvyčajne priláka milióny zahraničných návštevníkov ročne, pred začiatkom letnej dovolenkovej sezóny spustilo razantnú očkovaciou kampaň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet