Na hlavný obsah

Belgicko zasiahli ďalšie bleskové záplavy, zatiaľ nehlásili obete ani zranených

Svoje domovy museli opustiť desiatky ľudí.

Belgicko, ktoré sa ešte nespamätalo z minulotýždňových povodní, zasiahli ďalšie bleskové záplavy. Spôsobili ich silné búrky, ktoré sa prehnali juhovýchodnou časťou krajiny.

Voda tam brala všetko, čo jej stálo v ceste. Záchranári museli evakuovať desiatky ľudí. Z postihnutej oblasti zatiaľ nehlásili obete ani zranených.

Vlna silných búrok s lejakmi sa prehnala juhovýchodným Belgickom v sobotu (24. 7.) večer. Živel rozvodnil rieku Másu, ktorá zatopila hlavne mestá Dinant a Namur. Ulice sa premenili na divoké rieky. Voda vytrhávala asfalt a odnášala zaparkované autá.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Prišlo to ako blesk z jasného neba. Spustil sa lejak, ktorý trval asi desať minút. O pätnásť minút neskôr sa už ulicami valil divoký prúd vody. A nám ostali už len oči pre plač,“ povedal jeden z obyvateľov mesta Dinant.

Nová živelná pohroma prišla len niekoľko dní po extrémnych povodniach, ktoré zasiahli niekoľko európskych štátov vrátane Belgicka, kde o život prišlo 37 ľudí. Miestna vláda v postihnutom Valónsku oznámila, že na rekonštrukciu poničených miest poskytne dve miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet