Na hlavný obsah

Bezosova misia bola úspešná, miliardár sa dostal k hranici vesmíru

Išlo o suborbitálny let.

Bezosova misia bola úspešná, miliardár sa dostal k hranici vesmíru
Na snímke raketa New Shepard od spoločnosti Blue Origin absolvuje suborbitálny let. Foto: ČTK/AP

Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin v utorok (20. 7.) úspešne vyniesla modul s najbohatším mužom sveta Jeffom Bezosom a tromi ďalšími vesmírnymi turistami k hranici vesmíru. Nosná raketa aj modul s posádkou po niekoľkých minútach bezpečne pristáli.

Bezos nasledoval svojho konkurenta v rodiacej sa lukratívnej vesmírnej turistike Richarda Bransona, ktorý sa v raketopláne VSS Unity svojej spoločnosti Virgin Galactic pozrel k hranici vesmíru 11. júla. V oboch prípadoch išlo o suborbitálne lety, to znamená, že VSS Unity ani modul RSS New Step nedosiahli obežnú dráhu okolo Zeme.

Spoločnosť Blue Origin sa zaradila medzi súkromné spoločnosti schopné dopravovať do vesmíru astronautov. Nasledovala tak firmu Virgin Galactic a v letoch do kozmu doteraz najúspešnejšiu spoločnosť SpaceX podnikateľa Elona Muska. Raketa New Shepard letela k hranici vesmíru s ľuďmi prvýkrát.

Let Blue Originu bol výnimočný okrem iného aj tým, že zrazu prekonal rekordy najstaršieho i najmladšieho človeka vo vesmíre. S Bezosom leteli jeho brat Mark a tiež 82-ročná priekopníčka letectva Wally Funková a 18-ročný Oliver Daemen.

Doteraz bol najstarším astronautom John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa znovu pozrel v roku 1998, keď mal 77 rokov. Najmladším bol dodnes ruský kozmonaut German Titov, ktorý v roku 1961 letel v 25 rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet