Na hlavný obsah

Bieloruská polícia zasiahla proti Lukašenkovým odporcom, niekoľkých zatkla

Policajti prehľadali kancelárie novinárov aj mimovládnych organizácií.

Bieloruská polícia zasiahla proti Lukašenkovým odporcom, niekoľkých zatkla
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruská polícia v stredu (14. 7.) prehľadala domy aj kancelárie právnikov a ochrancov ľudských práv pri novom záťahu proti oponentom prezidenta Alexandra Lukašenka.

Zadržala najmenej desať ľudí, informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na viaceré skupiny ochrancov ľudských práv, médiá a opozičnú líderku Sviatlanu Cichanovskú.

Bezpečnostné zložky sa k informáciám o prehliadkach a zatýkaní nevyjadrili.

Úrady vykonali razie deň po tom, ako prezident sľúbil vysporiadať sa s mimovládnymi organizáciami, ktoré obviňuje z podnecovania nepokojov, poznamenala agentúra AP.

Dôvody prehliadok nespresnili

Polícia prehľadala najmenej 14 mimovládnych, ľudskoprávnych a charitatívnych organizácií a médií vrátane organizácie Viasna-96 či Bieloruský Ľudový front, čo je najstaršia politická strana v krajine.

Tiež nezávislá mediálna a charitatívna skupina Imena, ktorá sa sama nepovažuje za opozičnú, uviedla, že polícia prehľadala aj jej kancelárie.

Podľa denníka Naša Niva sa bezpečnostné zložky pokúsili prehľadať aj sídlo ďalšieho zoskupenia na ochranu ľudských práv – Bieloruského helsinského výboru. Dôvody na obhliadky organizácie nespresnili.

Zástupcovia Viasny-96 oznámili, že sa nemôžu skontaktovať so svojím šéfom Alesom Bjaljackým. Polícia ho zatkla v roku 2012 a on potom strávil dva roky vo väzení, uvádza AP.

Lukašenko hovorí o financovaní zo zahraničia

Úrady pristúpili k uzavretiu kritických a neštátnych médií a k zákazom činnosti organizácií na ochranu ľudských práv po hromadných protestoch, ktoré prepukli v auguste minulého roka.

Ich spúšťačom sa stali výsledky prezidentských volieb, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil opäť Alexandr Lukašenko, ktorý tejto východoeurópskej krajine vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Opozícia, Európska únia i ďalšie krajiny považujú výsledky volieb za sfalšované v prospech dlhoročného autoritárskeho prezidenta.

Lukašenko, ktorého podporuje Moskva, obvinenia z volebných podvodov odmieta. Polícia voči demonštráciám tvrdo zasiahla a desaťtisíce ľudí zatkla. V utorok (13. 7.)

Lukašenko podľa AP povedal, že postaví pred spravodlivosť 1 500 pracovníkov mimovládnych organizácií a novinárov, ktorých obviňuje, že sú financovaní zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet